EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

30 september 2017 | 18:00

Darren Aronofsky förklarar de dolda budskapen i "Mother!"

Exklusivt - regissörens facit! Läs innan du ser filmen för att bättre förstå den, eller efteråt för att få svar på alla dina frågor.
Det börjar som en obekväm home-invasion-thriller, när en man och hans hustru får oväntade gäster i sitt välskötta hem. Men skrapa lite på fasaden och något betydligt större kommer fram: en berättelse om Moder Jord och hur illa människor behandlar henne.

Pretentiöst? Kanske. Darren Aronofskys nya thriller "Mother!" har delat både publiken och kritikerna i två läger. En del älskar filmen och andra hånar den, men ingen lämnas oberörd. Och det är precis så han vill ha det.

- Det är en brutal film. En skräckfilm i ordets rätta bemärkelse. Du ska gå ut ur biografen livrädd och skakis. Det är en punkig film. Den är ”in your face”. Vi vill att folk ska vilja åka med på en intensiv resa, de ska vilja se något annorlunda, säger Aronofsky till MovieZine.

Under vårt möte i New York häromveckan berättade filmskaparen om hur filmen är en allegori för hur illa mänskligheten behandlar sin hemplanet.

- Det blev en aha-upplevelse för mig. Tänk om jag kunde berätta en större historia om vår värld som vårt hem, och hur folk behandlar den? Det blev som en riktigt cool metafor, mitt i denna film om ett äkta par som får objudna gäster.
 
 

Darren Aronofskys frågor till tittaren

 
Under vår intervju med Aronofsky diskuterar vi filmens mer eller mindre dolda religiösa budskap. Här finns till exempel repliker och karaktärer direkt lånade ur Bibeln.

- Jag ville använda Bibeln, och några av de äldsta berättelser som vi känner till. För mig var det ett genombrott, när jag kom på att använda det som filmens struktur. Jag använder Gamla testamentet för första halvan av filmen, och Nya testamentet för andra halvan.

Aronofsky ställer följande frågor till oss journalister, för att hjälpa oss tolka några av filmens nyckelscener:

- Vem spelar Javier Bardem?

- Vem tror du att Ed Harris representerar? Vem är den förste mannen?

- Vem är den första kvinnan?

- Vilka är sönerna?

- Vad händer när handfatet går sönder och vattnet flödar? Det har med min senaste film att göra.

- Här kommer en svår. Vad representerar kontoret? Vad händer när de bryter mot reglerna och han stänger dörren?

”Mother!” kan alltså ses som en ren thriller, eller en film med ett djupare budskap om man är mottaglig för det. Det är inte helt lätt att betygsätta en så komplex film och jag har fortfarande inte bestämt mig för om jag gillade den eller inte. Men Aronofsky har rätt i en sak: det här är en omskakande upplevelse som inte lämnar publiken oberörd.
 
Har du hunnit se ”Mother!” och vad tycker du isåfall om regissörens förklaring? Kommentera nedan.
| 30 september 2017 18:00 |