Serie

Skribent

Patrik Jonsson

13 mars 2014 | 21:01

Därför tror jag inte på J.J. Abrams "Believe"

Så var det dags för den "årliga" JJ. Abrams-serien, för så måste man väl ändå börja kalla dem snart? De senaste åren har nämligen (minst) en serie producerad av Abrams sett dagens ljus, både på gott och ont. "Believe" är den senaste i raden. I måndags var det smygpremiär i USA på NBC.

Det här med att det under åren kommit en jäkla massa Abrams-producerade serier har jag varit inne på förut och nu, precis som tidigare, ställer jag mig ytterst tveksam. "Lost" och "Alias"-tiderna är sedan länge förbi och så är även "Fringe"-eran.

Förutom just dessa tre serier hittar jag dessvärre inget direkt imponerande på TV-marknaden från allas vår Abrams. "Undercovers" och "Alcatraz" blev två stora floppar medan serier som "Person of Interest" samt "Revolution" visserligen tuffar på, båda är dock sett till kvaliten; storyberättandet, karaktärsmässigt och skådespelarmässigt långt från de höjder som exempelvis "Lost" uppnådde. Den senaste Abramsproducerade serien; trista "Almost Human", kämpar allra redan mot låga tittarsiffror och sval kritik. För att sammanfatta det hela kort har det helt enkelt inte gått så där alldeles lysande där borta i Abramsfabriken.

Kan då "Believe" ändra denna trista trend? Ifall jag nu passar på att svara på den frågan så blir svaret från mig ett njä. Alltså jag kan förstå varför folk är peppade. Det är onekligen JJ Abrams och denna gång har han dessutom med sig regissören Alfonso Cuarón ("Gravity") som tillsammans med Mark Friedman även är skapare av serien. Sedan måste jag väl säga att NBC har, med serier som "Hannibal" och "Chicago PD", ryckt upp sig på det senaste. Jag anar dock trots detta oråd, för det första har folk hoppat av produktionen lite här och var (bland annat själva medskaparen Friedman) och sådant är aldrig ett bra tecken. Ett annat dåligt tecken är en drös med uppskjutningar samt avbrott av inspelningen. Lägg då sedan till Abrams senaste serier som inte imponerat särskilt mycket, där "Revolution" dessutom sänds av just NBC. Jag avskyr "Revolution".

"Believe" kretsar kring en ung flicka som föddes med några speciella förmågor, förmågor som inte ens hon själv kan kontrollera, speciellt inte då de nu börjar växa sig allt starkare. Den grupp av människor som valt att skydda flickan samt hennes krafter tvingas slutligen att vända sig till en utomstående för hjälp. Detta leder dem till en oskyldigt mordanklagad man vilken i sin tur sitter inspärrad i en dödscell inväntandes sin ödesdigra dom. Efter en lyckad utbrytning tar denne man sig sedan an rollen som flickans beskyddare, en slags övervakare. Det finns nämligen gott om illasinnande makter som vill åt flickan och främst hennes krafter.

Själv tvivlar jag på "Believe". Visst, ett pilotavsnitt är bara ett pilotavsnitt, ett sådant har dock till uppgift att verkligen fånga tittarna. Jag blev ärligt talat inte direkt fångad. För det första tyckte jag inte att själva upplägget kändes vidare originellt och visst, det kan man väl komma undan med. Nu tycker jag dock att "Believe" påminde alldeles för mycket om "Touch" och den serien är inte gammal. "Touch" tillhörde dessutom inte någon av mina favoritserier och är till råga på allt nedlagd, förståerligt. För det andra tyckte jag  att många av skådisarna inte höll måttet, det var knappast någon "Lost"-kaliber ifall man säger så, detta gäller även karaktärerna vilka kändes rätt menlösa. Jag vet inte, en slags löjlighetskänsla gjorde sig påmind då jag satt där och malde genom piloten. Nu kan givetvis mycket ändras framöver, "Believe" kan hitta sin plats och verkligen växa. Självklart kan ni ge den en chans, det finns sämre piloter och jag vet att många gillar sådana här serier, dessutom är ju smaken som den berömda.

Huruvida detta kommer att bli en följetongsserie eller inte återstår så klart att se, men mina hyggligt starka aningar pekar på ännu en serie där avsnitten kan ses som rätt fristående. Röda trådar kommer säkerligen att binda ihop en del av dem, med tanke på berättelsens utformning, men jag tror alltså att "Believe" i stora delar kommer att presentera olika fall där flickans "förmågor" kommer väl till hands. Ja för att helt enkelt hjälpa eller stjälpa människorna ifråga. En till stora delar fristående serie kan självklart uppskattas av många, själv är jag dock rätt trött på dem. Speciellt trött är jag på fristående serier av just Abrams då jag tycker han besitter så mycket mer talang och uppfinnesrikedom än så, för att inte ens tala om Cuarón.

I början av artikeln nämnde jag att serien hade smygpremiär i måndags i USA, men här hemma i Sverige kommer C More att börja sända serien med start den 29:e mars. En trailer har ni här;Vad tror ni, kan detta bli det stora upprycket för Abrams eller blir detta endast ännu en serie som drunknar i mängden? Kommentera gärna nedan.
| 13 mars 2014 21:01 |