Spel

Skribent

Andréas Göransson

16 februari 2018 | 08:00

Därför ska du spela "Fe" i helgen

Göteborgsstudion Zoink Games har äntligen släppt sitt senaste spel "Fe". MovieZines spelskribent Andréas Göransson gillar och berättar här varför du bör ge det en chans.
Idag släpps ”Fe” till Xbox One, Playstation 4, PC och Nintendo Switch. Spelet är utvecklat av svenska indiestudion Zoink Games som även ligger bakom titlar som ”Stick it to the man” och ”Zombie Vikings”.
 
Men är ”Fe” värt din uppmärksamhet? Det tycker jag och faktum är att ”Fe” är ett riktigt välgjort och mysigt spel. Här är fem anledningar till att du bör plocka upp det.
 

Atmosfären

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
”Fe” har länge jämförts med klassiker som ”Shadow of The Colossus” och ”Ori and The Blind Forest”. Och även om ”Fe” rent gameplaymässigt inte liknar något annat jag tidigare spelat, så lånar det ändå DNA från båda dessa titlar. ”Fe” är väldesignat, atmosfäriskt och riktigt läckert, designmässigt. Var förberedd på att sugas in i en annan värld och vilja stanna där, för evigt.
 

Musiken och ljudeffekterna

 
Förutom att vara riktigt snyggt, har ”Fe” ett soundtrack som jag kommer att minnas under många år framöver. Det är klassiska toner som ackompanjerar det mörka äventyret och på detta ljudeffekter som får undertecknad att rysa i hela kroppen. Att använda varelsen i Fes förmåga att sjunga med andra djur, och på så vis skapa band med dem, är en finurlig mekanik som passar spelet som handen i handsken.
 
Zoink själva har skrivit ett inlägg om hur musiken och ljudeffekterna skapades.
 

Fe-varelsen

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Trots att vi i princip inte vet någonting om protagonisten i ”Fe” dröjer det inte länge innan jag hyser varma känslor för den lilla, ömtåliga varelsen. Jag älskar det faktum att den inte kan döda eller skada fiender på egen hand, utan behöver ta hjälp av skogens andra invånare. Sen är varelsen otroligt söt och det är ju ett stort plus i kanten.
 

Fienderna

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
”Fe” är ett spel fyllt av mystiska kreatur, både goda som onda. Och fienderna i ”Fe”, kända som "The Silent Ones", är stundtals riktigt läskiga. Jag kommer att blicka tillbaka på sessionerna i ”Fe” där jag måste springa från buske till buske för att inte bli upptäckt. Scenen där jag ska befria en jättelik hjort från energibojor är också något jag sent kommer att glömma.
 

Förhållandet med skogens andra varelser

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Jag har redan nämnt detta, men det är helt klart värt att ge en egen punkt. Mekaniken i ”Fe” bygger mångt och mycket om att skapa band med andra varelser, exempelvis fåglar, grävlingar och hjortdjur. Zoink har verkligen lyckats få till känslan av att vara ”ett med naturen” och varje gång jag lyckas rädda ett djur från spelets antagonister så värmer det mitt gamla gamerhjärta.
 
 
Kommer du att plocka upp ”Fe” idag? Varför eller varför inte? Kommentera nedan!
| 16 februari 2018 08:00 |