Serie

Skribent

Hampus Haglund

3 januari 2016 | 09:00

Därför ska du se fram emot ”Billions”

Vi har sett det första avsnittet av Showtimes lovande nya serie.
I januari är det premiärdags för efterlängtade serien ”Billions”. Ett drama i den finansiella världen med tungviktarna Paul Giamatti och Damian Lewis i huvudrollerna, låter det lovande? Jag fick en förhandstitt på pilotavsnittet och här är några anledningar till varför du bör se fram emot ”Billions”!

Casten i allmänhet...
Paul Giamatti (”American Splendor”), Damian Lewis (”Homeland”), Malin Åkerman (“Watchmen”), David Costabile (“Breaking Bad”) med flera. Showtime har lyckats samla en cast av hög klass. Hela casten strålar i ett manus som håller högt tempo i både dialoger och händelser. Paul Giamatti är alltid solid och ”Billions” verkar inte bli ett undantag. Oklart utifrån första avsnittet hur stor roll Malin Åkerman kommer ha. Hon har en riktigt skön scen i piloten och sett ur våra blågula ögon vore det kul om ”Billions” blir en revansch för henne efter misslyckade ”Trophy Wife”.

...och Damian Lewis i synnerhet
”Homeland”-skådisen är fullkomligt briljant. Damian Lewis karaktär Bobby ”Ax” Axelrod besitter oerhört mycket ondskefull swag. Nog för att Lewis är kanon även i ”Homeland” och tagit hem en Golden Globe för sitt arbete i den serien men frågan är om han inte är ännu vassare i ”Billions”.

Premissen


Upplägget för ”Billions” är ganska simpelt. Det är att döma av pilotavsnittet och trailers en klassisk katt och råtta-lek med höga insatser. Chuck Rhoades vs Bobby Axelrod. Att upplägget är simpelt ser jag inte som en nackdel. Istället för att slänga invecklade finansiella termer i ansiktet på tittaren verkar ”Billions” fokusera på karaktärerna. Det gör maktkampen mellan Chuck och Bobby än mer spännande.Paul Giamatti spelar Amerikanska federala åklagaren Chuck Rhoades. Chuck som valt bort de feta lönekuverten för arbete med att förbättra sitt land genom att ställa brottslingar, framförallt i den finansiella sektorn, inför rätta. Chuck är kompromisslös och ger ifrån sig ett nobelt sken, men även han har hemliga sidor som serien kommer utforska...

Bobby ”Ax” Axelrod är killen med riktigt tjock plånbok. Ett finansgeni som vet exakt hur, när och vad man bör investera i. Har han rent mjöl i påsen? Garanterat inte. Första avsnittet är selektivt i vad det avslöjar om Ax. Än så länge är han bläckfisken med alla sina tentakler ute i finansvärlden. Det vi vet är att han inte är rädd för att spendera sina ”fuck you-money” och att han tillsammans med Lara Axelrod (Malin Åkerman) bildar ett härligt power couple.

Showtime


”Billions” verkar bli ännu en i raden av starka serier som Showtime producerat senaste åren. Det räcker med att se till kanalens serier under 2015 för att förstå att Showtime lyckats bli en kvalitetsstämpel i paritet med HBO. ”Homeland”, ”The Affair”, ”Masters of Sex”, ”Ray Donavan”, ”Penny Dreadful” med flera talar helt enkelt sitt eget språk. Det gäller för kanaler att bygga upp sitt rykte och i mina ögon är Showtime på helt rätt bana, kvalitet.


Skriv vad du tror om kommande ”Billions” i kommentarsfältet!
| 3 januari 2016 09:00 |