Spel

Skribent

Viktor Eriksson

13 december 2023 | 20:45

Därför måste PC-spelare vänta längre på “Grand Theft Auto VI"

Tidigare Rockstar Games-animatör berättar varför det tar sån tid för studions spel att släppas till annat än spelkonsoler.
Förra veckan släpptes den första trailern till “Grand Theft Auto VI”, som snabbt slog tittarrekord online och mötes av entusiastiska reaktioner. Trailern väckte dock besvikelse bland PC-spelare eftersom det blev klart att “Grand Theft Auto VI” bara kommer att släppas till Playstation 5 och Xbox Series X/S under 2025.
 
Historiskt sett har spelets utvecklare Rockstar Games vanligen släppt sina spel till PC över ett år efter den första lanseringen. Nu berättar Youtubern York Reacts, som tidigare arbetat som animatör för Rockstar Games och bland annat jobbat på “Grand Theft Auto V", varför det tar så lång tid för storspel, så som Rockstars egna titlar, att släppas till PC.
 
En av huvudorsakerna är då att utvecklarna helt enkelt vill att spelet ska vara så bra som möjligt när det släpps och innehålla så få tekniska buggar som möjligt. Till följd av det måste utvecklaren också prioritera att arbeta på den version av spelet som de räknar med kommer att sälja bäst, vilket är konsolversionerna. 
 
För en spelutvecklare är det också betydligt enklare att optimera ett spel för spelkonsoler eftersom samtliga Playstation 5-konsoler använder sig av samma hårdvara, vilket även gäller för Xbox Series X och Xbox Series S. 
 
När en utvecklare ska släppa ett spel till PC behöver den istället hantera en betydligt större mängd hårdvarukombinationer vad gäller exempelvis processorer och grafikkort. Den här ökade variationen innebär också att risken ökar för att saker går fel, vilket gör att mer tid och resurser behövs för att åtgärda dessa innan spelet släpps. Eftersom det finns begränsat med tid och resurser, inte minst för ett så stort spel som ett "Grand Theft Auto" behöver utvecklaren därför göra prioriteringar. 
 
– Så bli inte arga är på utvecklarna, våga lita på dem tillsvidare, ge dem tiden att förhoppningsvis släppa de andra versionerna... så att de också kan släppa det bästa möjliga versionen av spelet till er, säger York Reacts i slutet av sin video. 
 
 
 
| 13 december 2023 20:45 |