SPONSRAT

Skribent

Jenny Ahonen

5 november 2017 | 18:00

7 anledningar till varför du borde streama ”The Deuce” helst idag

Därför bör du inte missa höstens bästa dramaserie.

HBO-serien ”The Deuce” utmärker sig som det starkaste dramat i höstens tv-tablå. Här är varför.

 
1. Serien är skapad av David Simon.
 
En av tv-dramats främsta, mannen bakom mästerverk som ”The Wire”, ”Tremé” och ”Show me a hero”, har skapat ”The Deuce” - tillsammans med George Pelecanos som David Simon har samarbetat med bland annat under just ”The Wire”-tiden. Ingenting som Simon har gjort för tv har varit annat än bra. Varför skulle ”The Deuce” vara annorlunda?
 

2. Den belyser ett viktigt ämne.

 
Porren är mer utbredd än någonsin förr. Bara några klick bort för konsumenten utgör den idag en multimiljardindustri. Men vad vet vi egentligen om den framgångsrika branschen? Hur ser arbetsvillkoren ut för de som arbetar inom den, och vilka sitter längst upp i hierarkin och håvar in stålarna? Simon och hans kollegor letar sig tillbaka till tiden för porrfilmens genombrott för att söka svar på de frågorna.
 
 

3. Realismen gör den angelägen.

 
”The Deuce” är baserad på intervjuer med verkliga personer som levde i 70-talets New York och på olika vis var inblandade i porrindustrins framväxt – horor, hallickar, barägare. Serien fångar upp tidsandan, utan att lägga den till rätta eller klä in den i nostalgiskt skimmer. Råheten och smutsen för följa med, utan att moraliseras. Till skillnad från många andra samtida serier undviker ”The Deuce” att betrakta sexet, det sexualiserade våldet och de nakna kvinnokropparna via en manlig blick. ”Serien ska inte vara sexig”, har Simon slagit fast. Istället erbjuder den en skildring som känns rak och ärlig.
 

4. Mångfalden.


Redan flera av Simons tidigare serier har en större mångfald än många andra tv-draman. Men kanske erbjuder ”The Deuce” det bredaste utbudet av karaktärer hittills? I barerna på och runt Times Square samlas människor från USA:s alla hörn, samhällsklasser, ursprung. Vi får bekanta oss med medlemmar ur den italienska maffian, homosexuella män som var med under Stonewall-upproret, poliser som lockats ner i korruptionens fördärv, överklasstorskar, landsortsflickor som plockas upp av en hallick så fort de klivit av bussen på Port authority. Framförallt är det kvinnokaraktärerna som har blivit fler, och mer komplexa. Ett måste för en historia av denna sort ska bli bra.
 
 

5. Kära återseenden från "The Wire".

 
David Simon och George Pelecanos är inte de enda ”The Wire”-medarbetarna som nu jobbar med ”The Deuce”. Flera av skådisarna från Baltimore-krimdramat återses i serien: Lawrence Gilliard Jr. som i ”The Wire” spelade D'Angelo spelar i ”The Deuce” den patrullerande polisen Chris Alston. Gbenga Akinnagbe som spelade den iskalla hitmannen Chris Partlow syns som hallicken Larry Brown. Fackbossen Frank Sobotkas Chris Bauer spelar en byggnadsarbetare som sadlar om. Dessutom medverkar Anwan Glover (Slim Charles), Michael Kostroff (Maury Levy) och Clifford ”Method Man” Smith (Cheese).
 

6. Maggie Gyllenhaal briljerar.

 
Visst, James Franco är också bra i sina roller som tvillingbröderna Vincent och Frankie Martino - som är två av huvudkaraktärerna i ”The Deuce”. Men Maggie Gyllenhaal är seriens verkliga stjärna. Hon porträtterar sin karaktär, den prostituerade småbarnsmamman Eileen ”Candy” Merrell, med en ömhet, trötthet och styrka som väl fångar upp såväl Candys utsatthet som hennes entreprenörsanda - hennes beroende och hennes vilja att vara självständig.
 
 

7. Humorn.

 
Lite oväntat erbjuder ”The Deuce” också på tillfällen för skratt. Miniserien ”The Corner” (2000), baserad på boken med samma namn som David Simon har skrivit ihop med Ed Burns handlar till stor del om samma saker som ”The Wire” - som kom två år senare - men gick till skillnad från den senare knappt att ta sig igenom. Den saknar nämligen de inslag av humor som präglade ”The Wire” - Omars slips ovanpå baseballjackan, den berömda ”fuck”-scenen, senatorn Clay Davis utdragna ”shiiieeet”, bland mycket annat.
 
Precis som vi i verkliga livet skämtar om våra svårigheter, behövs komiska ljusglimtar för att lätta upp mörka tv-draman, så att publiken orkar titta vidare. Den insikten bär Simon med sig i sitt arbete med ”The Deuce”. Seriens humor är ofta sorglig och mörk, men välbehövlig.
 
Hela säsongen av "The Deuce" går nu att streama på HBO Nordic.
| 5 november 2017 18:00 |