Film

Skribent

Emil Pettersson

20 februari 2022 | 18:00

Därför behövs en live action-version av "Batman Beyond"

En spelfilm baserad på tv-serien “Batman Beyond” har länge legat på fansens önskelista. Vår skribent Emil Pettersson listar vad som krävs för att en sådan ska bli bra.
"Batman Beyond" utspelar sig år 2039 i Neo-Gotham, som staden nu heter. Bruce Wayne är en gammal och sliten 80-åring som gått i pension. 20 år tidigare inträffade en incident som fick honom att lägga masken på hyllan för alltid. “Never again” som den berömda repliken lyder. 
 
Terry McGinnis är en tuff 16-årig kille som går på high school. Han upptäcker av en slump att det är Bruce Wayne som är Batman. McGinnis som vill hämnas sin fars nyliga död ber om att få låna Bruce dräkt för att skipa rättvisa. 
 
Mycket motvilligt går Wayne med på det och blir Terrys mentor och vägledare. Tillsammans bekämpar de brott i Neo-Gotham. Samtidigt som Terry måste balansera detta med livet som tonåring och allt vad det innebär. Ett gäng nya skurkar dyker upp (Derek Powers/Blight, Spellbinder, Shriek och Curaré) men några av de gamla och mer välkända brottslingarna gör också comeback. 
 
Serien hade premiär 10 januari 1999 och gick i tre säsonger fram till december 2001. Överlag fick den ett rätt så bra mottagande. Både av kritiker och fans. Inom många kretsar har den fått kultstatus. Fans har länge bett om en live action-version av serien som film. Kanske är det just vad DCEU behöver?
 
Här kommer en lista över hur" Batman Beyond" skulle kunna bli bra, och varför den behövs. 
 

1. Tom-Holland-effekten

 
Large 7bb533fd207f7d98cc522b2d949c74cd tom holland spider man 1
 
När Tom Holland tog över rollen som Spider-Man gav det definitivt nytt liv i karaktären, och inte minst i MCU. Holland kom in som en frisk fläkt bland det äldre gardet, och har gjort sin egen tolkning av karaktären.
 
Detsamma skulle kunna hända med Batman. En ung version av The Dark Knight skulle pigga upp, och bidra med nytt bränsle till Batman-franchisen. Samt skapar möjligheten att berätta nya historier.
 
Många av favoriterna till att spela Terry McGinnis är redan etablerade skådisar såsom Logan Lerman ("Percy Jackson"), Joe Keery ("Stranger Things") och Dylan O 'Brien ("The Maze Runner"). Dock skulle det vara mer intressant att välja en mindre etablerad skådespelare som inte är starkt förknippad med en viss karaktär. Någon som kan komma in utan några förväntningar på sig och ta rollen i en ny riktning. 
 

2. Michael Keatons comeback 

 
Large 7bb533fd207f7d98cc522b2d949c74cd michael keaton batman
 
I juni 2020 stod det klart, något som fansen hade drömt om i flera år. Michael Keaton skulle återvända som en äldre Bruce Wayne i den kommande "The Flash"-filmen. Genast tändes hoppet om att en live-action-version av "Batman Beyond" var på väg. Men mycket är fortfarande oklart kring detta.
 
Det spekuleras att Keatons Bruce Wayne kommer få en Nick Fury-liknande roll som mentor åt de yngre superhjältarna. Dock vet man inte i nuläget exakt hur mycket han kommer vara med. Men det ser onekligen lovande ut för DCEU:s framtid med Keaton tillbaka på Wayne Manor. 
 
 

3. Prova något nytt 

 
 
Oavsett hur många Batman-filmer som görs, så är det i princip samma story vi bjuds på. Med vissa förändringar och justeringar såklart. En pojke vars föräldrar blir mördade som sedan blir Batman och bekämpar skurkar. Nu överdriver jag, men det är på hög tid att Warner Bros börjar släppa taget om grund-storyn och blickar framåt.
 
Detsamma gäller skurkarna. Ge oss inte en till version av Catwoman, Penguin eller Joker. Det finns det redan i överflöd. Det förekommer flera okända spännande skurkar i "Batman Beyond" som vi knappt har sett förut. Det är dags att de får kliva fram i ljuset. Ge oss något nytt och spännande. Något vi inte är vana att se i en Batman-film. 
 

4. Släpp lite på realismen 

 
 
Varje regissör har satt sin prägel på filmerna och skapat egna små universum i Batman-franchisen. Både Tim Burton och Joel Schumachers filmer var väldigt färgstarka, knasiga och serietidnings-aktiga. Christopher Nolan valde att gå åt helt andra hållet och försökte göra Batman mer realistisk och förankrad i verkligheten. Zack Snyders Batman var i sin tur något märkligt mellanting.
 
För att "Batman Beyond" ska funka som film behövs en fin balans mellan realism och fantasi. Tänk en blandning av "The Dark Knight" och det stilistiska i "Blade Runner 2049". I den cyberpunkiga och sci-fi-doftande världen som Terry McGinnis lever i, funkar det helt enkelt inte om det blir alldeles för verklighetstroget. 
 

5. Fin nostalgitripp 

 
 
Många av oss nittiotalister spenderade varje vardagseftermiddag framför Cartoon Network och tittade på “Framtidens Batman”, som den hette på svenska. Jag minns att jag flera gånger rusade hem från skolan för att inte missa ett avsnitt. Att få se "Batman Beyond" som spelfilm är något som fansen (mig själv inkluderad) har längtat efter i princip sedan serien tog slut.
 
Det är dags att lyssna på fansen och ge dem vad de vill ha. Hoppet lever iallafall fortfarande i allra högsta grad. 
| 20 februari 2022 18:00 |