Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

16 december 2017 | 23:15

Därför är "Trollhunters" en av Netflix mest underskattade tv-serier

Guillermo del Toros animerade guldklimp till äventyrsserie, utan tvekan en av Netflix mest underskattade tv-serier, är äntligen tillbaka med sin fortsättning.
Jag skulle vilja påstå att "Trollhunters", som med sitt svenska namn "Trolljakten" - samt faktumet att du kan hitta titeln i avdelningen för Netflix "barn-utbud", är en av streamingjättens mest underskattade tv-serier. Under fredagen, 15 december, släpptes den andra säsongen av Guillermo del Toro-serien - som nu fått förstärkning av "Star Wars"-aktuella Mark Hamill som röstskådespelare.
 
Om du som vuxen planerar att ge den här serien en chans - så finns det ingen anledning att se den på svenska eller kalla den för "Trolljakten" (töntigaste översättningen på länge). "Trollhunters", är den första delen av Guillermo del Toros ("Pans labyrint", "The Shape of Water") Netflixuniversum av serier om troll, utomjordingar och andra väsen. Inom en snar framtid kommer två ytterligare serier (som utspelar sig i samma stad) att dyka upp på Netflix, i vilka vi får följa andra karaktärer på fler övernaturliga äventyr.
 
"Trollhunters" kan beskrivas som en korsning av "Buffy vampyrdödaren", "Stranger Things" och "Pans labyrint". Vi får följa med Jim Lake Jr. (Anton Yelchin) och hans närmsta vänner på äventyr efter äventyr, där de gör allt för att rädda sin hemstad från ondskans axelmakter. Jim har valts ut av en magisk amulett att bli trollvärldens beskyddare - och coachas samtidigt i deras olika seder av det fyrarmade trollet Blinky (Kelsey Grammer).
 

Fantastiskt vacker animering

 
 
DreamWorks Animations, studion som även ligger bakom "Shrek", "Kung Fu Panda" och "Draktränaren"-filmerna - står för seriens fantastiskt vackra animering. Detaljrikedomen är exemplarisk och det råder ingen tvekan om att den här serien gör sig bäst som animerad.
 

Grymma röstskådespelare

 
 
Anton Yelchin (i en av sina sista roller), Kelsey Grammer, Steven Yeun, Ron Perlman och många fler röstskådespelar på högsta nivå - där självaste Mark Hamill dyker upp som Kelsey Grammers brorsa under den andra säsongen. 
 
Med andra ord; se den på engelska! 
 

Guillermo del Toros vilda monsterfantasier - utan gränser

 
 
Guillermo del Toro har genom sina långfilmer visat hur långt hans fantasi kan sträcka sig, samt sin fascination för monster av olika slag. "Trollhunters" och de kommande serierna, är berättelser som del Toro har burit med sig inspiration för sedan han själv var barn. Utan tvekan är det här något av ett kärleksprojekt för regissören, som nu får frodas hos Netflix med endast sin egen fantasi som gräns.
 
 
Att serien dessutom kan tilltala såväl gammal som ung är givetvis ett plus i kanten, även om det nog tyvärr är ett faktum som gjort att många av oss äldre valt att inte ge "Trollhunters" en ärlig chans. Medan "Bojack Horseman", "Big Mouth" och "F is For Family" uttryckligen är riktade mot en äldre målgrupp (trots att de råkar vara tecknade), sannolikt har sett en större andel av Netflixpubliken välja någon av dem.
 
Den andra säsongen av "Trollhunters" ("Trolljakten") finns tillgänglig nu - och består av 13 bingevänliga nya avsnitt á cirka 20 minuter vardera. Perfekt för de kommande uppesittar-kvällarna!
 
Har du redan givit "Trollhunters" en chans - vad tyckte du i så fall? Kommentera gärna nedan!
| 16 december 2017 23:15 |