Skribent

Patrik Jonsson

12 juli 2012 | 19:01

Dansk serie får amerikansk remake

Denna vecka berättar vi att AMC utvecklar ett knarkdrama och så presenterar vi CBS schema för hösten.

Så var det då dags för ännu en dansk serie att bli omstöpt i amerikansk tappning. Denna gång så är det A&E som har lagt vantarna på "Den som dräper", eller som den heter i USA: "Those Who Kill". Serien baseras på böckerna av Elsebeth Egholm och sändes i höstas på TV4 här i Sverige. Ifall ni missade den så handlar den i kort om en polis och en profilerare som besitter ett makabert förstående för de seriemördare som de jagar, inte helt olik den engelska serien "Wire in the Blood" ("Mord i Sinnet") om jag får säga det själv och det får jag.

A&E tänker dock göra en "egen tappning" av böckerna och inte följa samma mall som den danska serien. Nåväl, vi får väl se hur det blir med den saken, vad kommer härnäst då? Känns som att "Mordkommissionen" (som är den bästa av dem alla) ligger väldigt bra till för att bli uppköpt efter alla dessa danska serie-exporter. Inte helt fel detta ändå då danska TV2 beslutade att lägga ned serien efter endast en säsong, kanske den nu får chansen att bli långlivad i U.S.A. istället.

AMC håller på att utvecklar ett knarkdrama tillsammans med Deb Spera ("Criminal Minds"). Serien heter "Grass Valley" och ska utspela sig i den marijuanatäta staden Ukiah som ligger i Kalifornien. Där kommer vi att få följa två bröder som båda har kopplingar till marijuanatillverkningen/handeln, detta dock av två vitt skilda orsaker. AMC har många serier på gång nu och den ena låter intressantare än den andra så det ska verkligen bli spännande att se vilka av alla dessa serier som slutligen får kanalens fulla förtroende!

Kriminalförfattaren Michael Connelly, som ligger bakom minst ett 20-tal böcker som kretsar kring detektiven Harry Bosch, har slagit sig samman med manusförfattaren och producenten Eric Overmyer (HBO:s "Treme") i hopp om att äntligen få göra en TV-serie som kretsar kring just Bosch. I ryggen så har de Fuse Entertainment som bl.a ligger bakom filmen "The Good Guys" och AMC:s "The Killing". Ingen kanal är ännu så länge kopplad till projektet så vi får helt enkelt vänta och se ifall denna eventuella serie slutligen får se dagens ljus, i vilket fall som helst så lär jag väl återkomma till detta.

Starz kommer ju att lägga ned deras serie "Spartacus" efter vinterns säsong enligt tidigare utsago, men detta betyder uppenbarligen inte att dess producenter och skapare tvingas att gå arbetslösa särskilt länge. Kanalen har nämligen två nya serier på gång med just männen bakom "Spartacus" framför spakarna. Den första serien heter "Incursion" och är en Sci/Fi-thriller där vi kommer att få följa en trupp av soldater som befinner sig mitt i ett krig mot fientliga utomjordingar. Själva upplägget är det att efter varje säsong som går så kommer kriget att utspela sig på en ny exotisk planet, allt eftersom mänskligheten slår sig allt närmare det fientliga territoriet. Skaparen av "Spartacus", Steven S. DeKnight, ligger bakom denna.

Sedan så har vi "Vlad Dracula" som kommer från "Spartacus"-producenten Rob Tapert. I denna serie så kommer de att blanda historiska fakta, som främst rör 1600-talets Prinsen av Wallachia, med den mer fantasifulla legenden om Greve Dracula. Vi kommer, kort beskrivet, att få följa hur prinsen går från att vara en stor och respekterad erövrare till att bli världens mest kända och fruktade vampyr. Båda de här projekten låter väldigt intressanta och jag är så glad att det är Starz som ligger bakom dem, för om det är någon kanal som brukar våga satsa helhjärtat på sina produktioner så är det just Starz. Kanalen pratar redan nu stolt och ivrigt om dessa serier så det ska nog faktiskt mycket till ifall de nu bara skulle rinna ut i sanden.

Det ryktas om att Brett Ratner kommer att producera serien "Rock in a Hard Place" som ska kretsa kring en åldrande punkrockare (Steven Weber) som tvingas att flytta tillbaka till sin gamla mamma efter att han spenderat en längre tid på rehab. Patricia Arquette kommer att spela hans fru, en f.d. mjukporrsskådespelerska på dekis. Serien är ännu inte bunden till någon specifik kanal, men detta låter ju verkligen som något som bör sändas på en kabelkanal för att det ska bli riktigt jäkla bra. Att Ratner ev. kommer att stå som producent må kanske oroa mig något, men det är väl bara att hoppas att han inte får ett allt för stort inflytande för detta låter annars faktiskt riktigt bra!

Ett höstschema ska vi ha även denna vecka och nu så är det CBS som har lyft på locket och gett oss sina premiärdatum för denna höst. Här återfinns serier som "CSI", "Criminal Minds" och "Mike & Molly", men även debuterande serier som "Vegas", "Elementary" och "Partners". I vanlig ordning så ska jag inte sitta här och bli något vidare värst långrandig utan jag länkar helt enkelt återigen till Deadline.coms sida där samtliga av CBS:s serier och datum finns prydligt serverade, så varsågoda. CBS har dessutom beställt sitt första pilotavsnitt för säsongen 2013-14 och valet föll på Rob Greenbergs ("How I Met Your Mother") komediserie "Ex-Men", ja man ska ju börja i tid eller hur är det nu man säger?

TNT fortsatte att visa upp imponerande tittarsiffror då deras nya serie "Perception" hade premiär i tisdags; 5,6 miljoner valde tydligen att zappa in dramathrillern vilket ger den en andraplats vad det gäller starkaste premiären för en dramaserie på kabel i år. På första platsen så hittar vi en annan serie från TNT, nämligen "Dallas", det har med andra ord gått väldigt bra för TNT denna sommar. Kanalen har dessutom förnyat "Falling Skies" och gett serien en tredje säsong som kommer att gå av stapeln nästa sommar.

Nyheter i korthet:

Den kommande och andra säsongen av Syfy:s "Alphas" har fått förstärkning av bl.a Summer Glau, Sean Astin, Lauren Holly och C. Thomas Howell.

HBO har avslöjat premiärdatumet för den tredje säsongen av "Boardwalk Empire" och ni kan nu markera söndagen den 16:e september. Även den kommande säsongen av "Treme" fick sitt premiärdatum och det blev precis en vecka efter "Boardwalk Empire", nämligen söndagen den 23:e september.

Jorge Garcia från "Lost" och den mindre lyckade serien "Alcatraz" ser ut att komma att få en roll i ABC:s "Once Upon A Time" och där blir han ju då i så fall långt ifrån en ensam f.d. "Lost"-stjärna.

Underbare Stephen Tobolowsky har fått en roll i Fox:s "The Mindy Project".

Så där ja, då har ännu en artikel nått sitt slut och nu tänkte jag avsluta det hela med en påminnelse om att den femte säsongen av "Breaking Bad" börjar på AMC på söndag, ja som att det skulle vara nödvändigt att påminna om det menar jag? Everybody knows. Tack och bock, vi hörs nästa vecka!

| 12 juli 2012 19:01 |