Skribent

Alexander Kardelo

13 mars 2013 | 11:01

Danny Boyles tips för filmskapande

Funderar du på att göra en egen film? Lär dig från en av de bästa.

Visionären Danny Boyle har en speciell plats i många filmälskares hjärtan. Med ständigt överraskande titlar som "Trainspotting" och kommande "Trance" inspirerar han många till att plocka upp kameran och köra sin egen grej.

I veckan hölls en Q&A-session med en glad regissör på SXSW-festivalen. FSR rapporterar från frågestunden där Boyle gav ovärderliga tips till blivande filmmakare, som att...

...bli präst:

- Det finns absolut likheter mellan en regissör och en präst. Prästerskapet handlar på sätt och vis om regi. Flera regissörer skulle bli präster, som Martin Scorsese och John Woo. Det är trevligt att bekänna sina synder med filmer. Man släpper fram sina mörka sidor. 

...studera skådespelare:

- Det är lättare att lära sig på teaterscenen. Så lärde jag mig hemligheten att hantera skådespelare. Fem procent av befolkningen är extremt mottagliga, det gäller att hitta dessa fem procent och de är ofta skådespelare som vill förändras. En skådespelare vill uppleva något, både som skådespelare och som historieberättare. Lita på honom. De flesta går på bio för att se skådespelarna. 

...första gången är speciell:

- Det är något vackert med din första film. Film är så tekniskt, och består av så många element. Det kan bli svårt att hitta tillbaks till den där magin som fanns i början.

...ljug för dina finansiärer:

- Det här är både perverst och härligt. Vi använde "Slumdog" för att göra filmen vi ville göra. Ingen ville spela in "127 timmar", som handlar om en ensam kille som skär av sig armen. Nej, man måste sälja in det som en actionfilm! Vi berättade aldrig att "Slumdog Millionaire" skulle vara till en tredjedel på hinduiska. Visst, en unge får ögonen utpetade men det är ju "Amelie" möter "Trainspotting"! Man säger vad som helst för att filmen ska bli av.

...det kan aldrig bli "för mycket MTV":

- Det var vågat med den välkända musiken under attacken i "Apocalypse Now"... Att visa något realistiskt på det sättet. Vi testade det i "Dödsleken" och "Trainspotting", men anklagades för att vara "så MTV". Som en musikvideo. Jag såg det som en komplimang. Jag ser mitt liv som popmusik, jag sjunger för mig själv och ser det överallt.

...använd musikens kraft:

- Jag fyllde 20 år 1978. Det var en härlig tid. Femton år senare slog rave igenom i Storbritannien och jag var ännu ung nog att njuta av det. Boken "Trainspotting" handlar om droger men filmen är om danskulturen. Vi ville göra en knarkfilm som man faktiskt kunde titta på, för de flesta är så deprimerande: någon tar heroin, kräks och sitter i ett hörn i tio timmar. Det kan man inte göra film på. Visst förstörs karaktärerna i filmen av drogerna men filmens rytm uttrycks med ett helt annat tempo. 

...filmer ska anfalla publiken:

- Jag älskar energi i filmer. Jag vill att mina ska förtrolla publiken. Vi sätter oss i ett mörkt rum för att uppleva något och känna något. När du betalar tolv dollar för biljetten vill jag att du ska bli överfallen av filmen.

Boyle anfaller oss närmast med "Trance", på bio i juni.

| 13 mars 2013 11:01 |