Film

Skribent

MovieZine

8 mars 2024 | 17:30

Nu på SVT Play: Bästa svenska filmen från 1993 - förbjudna kondomer spelar en viktig roll

En fantastisk film som fallit lite i glömska.
Filmtips till helgen! Den svenska dramakomedin "Kådisbellan" har dykt upp på SVT Play. Åke Sandgrens film från 1993 vann Guldbaggen för Bästa film, och är väl värd en titt eller omtitt - inte minst för de duktiga barnskådespelarna med Jesper Salén i centrum.
 
Filmen utspelar sig i Stockholm på 1920-talet och vi följer huvudkaraktären Roland som växer upp med sina politiskt aktiva föräldrar inom vänsterrörelsen. På den tiden var kondomer olagliga, men familjen säljer dem ändå i sin tobaksaffär – ett uttryck för deras politiska aktivism. Roland listar ut att kondomerna även fungerar bra som slangbellor, vilket imponerar på hans polare.
 
Stellan Skarsgård, Basia Frydman, Niklas Olund och Ernst-Hugo Järegård är andra sevärda namn i rollistan.
 
I en MovieZine-krönika om svensk nostalgifilm från 2014 kunde vi läsa att: "Kådisbellan är en fantastisk film som fallit lite i glömska - den har många guldkorn. Inte minst när Roland och hans pappa pratar sex medan de äter varmkorv tillsammans (!) eller när Rolands judiska mamma på sprucken svenska demonstrerar Stockholms första kondomer i familjens gårdsbutik, och låter alla se på - barn som vuxna, när hon rullar ned kondomen över en trädildo som hon låter kunderna känna och klämma på under stor förtjusning."
 
"Kådisbellan" är ingen regelrätt komedi, men skiftar väl mellan humoristiska inslag och coming-of-age-drama. Vi lyfter på hatten för regissörens arbete: Åke Sandgren hittar den rätta balansen och skapar en underhållande film för alla åldrar.
 
Filmen finns nu att streama på SVT Play.
 
| 8 mars 2024 17:30 |