Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

12 juli 2016 | 07:00

Då släpps "Pokémon Go" i Sverige - väntan är snart över!

Release "om ett par dagar" enligt källor. Men är din telefon kompatibel?
"Pokémon Go", spelet som låter dig hitta och fånga Pokémon genom din mobilkamera och GPS vart du än går, har fullkomligt slagit i taket i de länder det hittills har lanserats i. Australien och Nya Zeeland var först ut för en knapp vecka sedan och strax därpå följde USA. Självklart skulle spelet hitta sina fantaster, men att "Pokémon Go" skulle bli ett världsfenomen som sätter trafikregler och polisarbete ur spel och ger världen pandemisk träningsvärk i benen var en större  skräll än vad Nintendo och utvecklaren Niantic kunde ta. Europa, Asien och Afrika fick vänta längre på spelet så att spelföretaget kunde förbereda servrarna på det ökade trycket.

Detta fick såklart många otåliga smartphone-ägare att fiffla med sina telefoner för att komma förbi landsspärrarna och få tillgång till spelet även i Sverige. Men håll i hatten! Det är ett ospecifikt svar, så säger The Verge att en säker källa som jobbar med lanseringen av spelet uppger att det släpps "om ett par dagar". Det kan med andra od vara värt att vänta på en officiell lansering i Sverige innan man börjar riskera mobilen med fuffens-metoder.

Är din smartphone redo?

Se de här dagarna som lagom tid att ta reda på om din telefon är kompatibel med spelet eller om det är dags att uppgradera till en annan mobil! Det vore ju helt klart en besvikelse att vänta ivrigt på släppet om du ändå inte kommer att kunna ladda ner spelet. Din enhet måste uppefylla samtliga krav för att du ska kunna spela "Pokémon Go":

iOS

- Bara iPhone 5 eller senare modeller
- Bara iOS 8 eller senare uppdateringar
- Kräver en stark internetförbindelse (Wi-Fi, 3G eller 4G)
- Ha GPS och Platstjänster påslagen
- Enheten kan inte vara jailbreakad

Android

- Bara Android 4.4 till Android 6.0.1 (Android N stöds inte förrän den officiella Android-releasen)
- Rekommenderad upplösning är 720x1280 pixlar (inte optimerat för surfplattor)
- Kräver en stark internetförbindelse (Wi-Fi, 3G eller 4G)
- Ha GPS eller Platstjänster påslagen
- Intel CPU stöds ej


Skillnaden mellan att ha AR-mode (som kräver Gyroscope) påslagen eller avslagen.

Något som Niantic inte nämner i kraven för att det inte är nödvändigt, men som gör spelupplevelsen bättre, är en fungerande mobilkamera och inbyggd Gyroscope-teknik. Detta krävs för att du ska kunna se Pokémon i den miljö du har framför dig genom linsen: så kallat "AR-mode". Om du saknar Gyroscope kommer du fortfarande att kunna spela spelet som vanligt och fånga vilda Pokémon, men du kommer att se dem mot en animerad standard-bakgrund (höger i bilden ovan), vilket berövar dig på VR-upplevelsen av att stå ansikte mot ansikte med dem på gatan (vänster i bilden ovan). Men var inte ledsen om du saknar Gyroscope! Långt ifrån alla har det och spelet är fortfarande det häftigaste som har hänt det här millenniet! 

Det har gått stadigt dåligt för Nintendo under en längre tid, då de har mötts av tuff konkurrens från Xbox och Playstation, men deras gamla flaggskepp "Pokémon" har flugit in som en legendarisk Zapdos och räddat dem. På mindre än en vecka har företagets aktier skjutit i höjden med svindlande 25 procentenheter! För abstrakt att förstå? "Pokémon Go" är nu mer än dubbelt så nedladdat som Tinder och mer använt än både Twitter och SnapChat dagligen. På mindre än en vecka...!

Det ska sannerligen bli intressant att se hur stort "Pokémon Go" blir i Sverige och hur många tränare vi kommer att se ute på gatorna med sina mobiler, dag som natt.

Kommer du att ladda ner "Pokémon Go" till din telefon?
| 12 juli 2016 07:00 |