Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

3 juni 2015 | 18:30

Crowe ber om ursäkt för "Aloha"

Och framförallt för att ha fått Emma Stone att spela asiat.
Vi skrev förra veckan om hur dåligt mottagen Cameron Crowes nya film "Aloha" blivit. Den utspelas mestadels på Hawaii, men med Bradley Cooper, Emma Stone, Bill Murray och Rachel McAdams i huvudrollerna har filmen blivit anklagad för "whitewashing", alltså att ge etniska roller till vita skådespelare. Framförallt valet att ge Arizona-födda Emma Stone rollen som en kvinna med kinesiskt och hawaiianskt ursprung har varit extra ögonbrynshöjande för fans och media.

Efter den storm som uppstått har nu regissör Crowe själv lagt ut ett brev på sin hemsida The Uncool där han ämnar förklara sig och be om ursäkt.

Såhär skriver han:

- Tack så mycket för alla passionerade kommentarer kring valet att ge underbara Emma Stone rollen som Allison Ng. Jag hör era ord och er besvikelse, och jag vill be om ursäkt från mitt hjärta till alla de som tycker att det här var en konstig eller omdömeslös rollsättning. Sedan så långt tillbaka som år 2007 har Kapten Allison Ng varit skriven som en superstolt fjärdedels-hawaiianska som är frustrerad just för att hon inte alls ser ut som en sådan.

Han fortsätter:

- Emma Stone var den främsta bland dem som gjorde outtröttliga förberedelser, och om någon del av hennes fina gestaltning har orsakat bestörtning och kontrovers, så är det mig ni ska skylla. Jag är tacksam för den här dialogen. Och från alla röster, starka och svaga, har jag lärt mig något väldigt inspirerande. Så många av oss hungrar efter historier med mer mångfald, med en mer ärlig rasfördelning, och jag är ivrig att få hjälpa till att berätta dessa historier i framtiden.


Vad tycker du om kontroversen? Kommentera gärna nedan!
| 3 juni 2015 18:30 |