Skribent

Mats Karlsson

13 maj 2014 | 23:01

Cronenberg och Gosling lockar till Cannes

MovieZines Cannes-utsända Alexander Dunerfors och Erik Dalström berättar vad de ser fram emot på årets festival.

Festivalernas festival är i startgroparna, imorgon onsdag är det dags att kolla in vad världens filmskapare har snickrat ihop under året. För MovieZines räkning åker Erik Dalström och Alexander Dunerfors där de ska försöka sortera ut godbitarna i festivalutbudet.

Vad tänker ni inte missa i Cannes?

Alexander: Ryan Goslings degidebut "Lost River". Är han bara hälften så grym bakom kameran som framför, så kan det bli något helt fantastiskt. Tänker heller inte missa Steve Carell i thrillern "Foxcatcher", kärlekshistorien mellan James McAvoy och Jessica Chastain i "Eleanor Rigby", och Svenska Filminstitutets årliga cocktail.

Erik: Filmen jag ser mest fram emot är nog David Cronenbergs "Maps to the Stars". Efter att ha sett trailern ett flertal gånger kan inte peppen bli större. Den verkar helt skruvad och Julianne Moore ser ut att göra en mästerlig insats. Sen vill jag absolut inte missa min favorit Xavier Dolan som återvänder till Cannes med sin femte långfilm, "Mommy", som nu är med i tävlan. Ryan Gosling ställer sig bakom kameran för första gången med sin "Lost River" som också är ett måste. Det finns helt enkelt en massa jag inte vill missa och det här var bara en bråkdel av det!

Vem får årets rubriker?

Alexander: Det ryktas om att actiongubbarna Stallone, Schwarzenegger, Statham & co är på väg till Cannes för stunts! Tyvärr, alla röda-mattan-stjärnor, de här gubbarna lär stjäla rampljuset. 

Erik: Ryan Gosling är alltid ett hett namn i media och med tanke på att han regidebuterar så lär det bli skriverier om det. Inte heller omöjligt om Twilight stjärnorna Robert Pattison och Kristen Stewart drar mycket attention nu när de båda befinner sig på croisetten. De adrenalin fyllda muskelknuttarna från The Expandables lär heller inte gå obemärkt förbi med sin pr-kupp där det ryktas om riktiga pansarvagnar...

Ingen Roy Andersson i år, men Ruben Östlund får företräda Sverige istället. Hur tror du hans "Turist" kommer att tas emot av den svårflörtade Cannes-publiken?

Alexander: Vi får hoppas att de gillar den bättre än jag gjorde. "Turist" är en udda film för en smal målgrupp, det är upp till bevis nu om världens filmkritiker känner igen sig i den här tragiska, supersvenska kärnfamiljen.

Erik: Ruben Östlund är en av Sveriges hetaste och bästa regissörer som haft flertal framgångar på olika filmfestivaler. Redan på förhand har det snackats om den omtalade lavinscenen och jag tror nog att biopubliken kommer trollbindas, det är iallafall vad jag hoppas på. Jag håller stenhårt tummarna för svensk vinst! Go Ruben!

Följ vår rapportering från Cannesfestivalen som pågår mellan 14-25 maj.

| 13 maj 2014 23:01 |