Film

Skribent

Erik Dalström

19 maj 2014 | 22:01

Cronenberg har kul med Hollywoodfördomar

David Cronenberg, Julianne Moore och Robert Pattinson berättar om dramakomedin "Maps to the Stars".

Filmveteranen David Cronenberg är tillbaka på den franska rivieran med sin nya film "Maps To The Stars". Filmen handlar om några skruvade karaktärer i Hollywood som ständigt är på jakt efter att synas och höras. Det är en komplex granskning av Hollywood och dess kändiskultur. 

Buzzen har varit stor kring den stjärnspäckade thrillerkomedin. Åsikterna är splittrade efter första visningarna där vissa anser att det är ett mästerverk medan andra ser filmen som ett stort skämt.

På presskonferensen närvarade David Cronenberg, Julianne Moore, Robert Pattinson, Mia Wasikowska, John Cusack och Evan Bird. Alla skådespelarna gillade skarpt manuset och det råder ingen tvekan om att de var nyfikna på att jobba med David som regissör. 

- David är verkligen en av de bästa auteurerna, så det är verkligen ett privilegium för alla oss att få jobba med honom. Man lever ju bara en gång och då vill man jobba med de större namnen, David är garanterat ett av dom, säger Julianne Moore. 

David Cronenberg och Robert Pattinson

Humorn i "Maps To The Stars" skiljer sig en del från Cronenbergs tidigare filmer. Regissören kommenterar:

- Jag tycker alla mina filmer är roliga och jag tror inte det här är något undantag. Vissa har sagt till mig att jag verkligen borde göra en komedi, men då svarar jag bara att jag inte har gjort något annat. Den kändes inte annorlunda, självklart skiljer sig alla mina filmer, men det är Bruces manus som gör den unik. Ni får skylla på honom, det är inte mitt fel. Men ni måste medge att det är en del skratt under filmen eller hur?

Filmen kretsar kring det här med kändisskap och givetvis fanns det en del funderingar kring det.

- Som Warhol sa "Alla kommer bli berömda i 15 minuter". Jag tror att i framtiden så kommer alla vara berömda hela tiden, det är så det har förändrats. Så länge som behovet finns till bekräftelse och uppmärksamhet så kommer vi ha dessa problem. De är tidlösa, säger Cronenberg. 

Vad är det mest stötande med Hollywood och dess filmindustri?

- Det finns inget som är stötande med filmindustrin, allt är bara helt underbart! Titta på oss, vi har ju så himla roligt skrattar han.

Julianne Moore och Mia Wasikowska

Julianne fyller i och säger att hon älskar filmindustrin. 

- Anledningen till att vi värdesätter film och litteratur är för att de berättar historier om våra liv och hur vi är. Det som är fascinerade med den här filmen för mig är att det handlar om behovet att bli sedd och i verkligheten så kan man enbart bli sedd i en intim relation med en annan person, vilket är det absolut svåraste att vara med om. Det tror jag är vår eviga kamp. Att vi vår utforska den idén i Hollywood, med hjälp av underhållning tycker jag är helt fantastiskt. 

- Filmen är inte enbart om Hollywood och dess industri. Du skulle kunna placera den här historien i Silicon Valley, Wall Street, på vilken plats som helst där människor är desperata , ambitiösa, giriga, rädda. Så den skulle kunna utspela sig var som helst och fortfarande ha samma ton och sanning. Se den inte enbart som en attack mot Hollywood och showbiz, säger Cronenberg.

Robert Pattinson fick en lustig fråga som gjorde att hela pressrummet brast ut i skratt. Det är nämligen så att Robert hade sex med Juliette Binoche i Davids tidigare film "Cosmopolis" och har sex med Julianne i den här filmen. Reportern undrade vem som var den "bästa passageraren"?

- Jag skulle vilja säga att båda var sjuor! Haha. Det var en underbar upplevelse men otroligt svettigt! 

"Maps to the Stars" får biopremiär i november.

| 19 maj 2014 22:01 |