Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 maj 2013 | 19:30

Coppola vrider upp tempot

Sofia Coppola är tillbaka i Cannes med "The Bling Ring", en ungdomsskildring hämtad direkt ur skvallersidorna.

Göm era Louboutins och era chihuahuor! Nu kommer filmen om det uttråkade tonårsgänget som rånat kändishem i Hollywood. Bakom kameran står Sofia Coppola, framför den hittar vi bland andra "Harry Potter"-filmernas Emma Watson.

Just nu är hela gänget i glamourens hemstad Cannes för att prata om det verklighetsbaserade dramat "The Bling Ring". Det är Coppolas tredje premiär på filmfestivalen. De två tidigare hette "Virgin Suicides" och "Marie Antoinette".

- Den skiljer sig från de tidigare men går ändå i samma anda. Efter den långsamma "Somewhere" ville jag göra något snabbare, berättar Coppola för pressen.

Sin inspiration hämtade hon från en artikel i Vanity Fair. Den berättade om tonårsgänget som under 2008 och 2009 bröt sig in hos såna som Paris Hilton, Lindsay Lohan och Orlando Bloom när de var bortresta, för att stjäla märkeskläder och pengar.

- När jag läste artikeln förstod jag att storyn hade mycket energi. Det var intressant att läsa, artikeln lät precis som en film och den berättade så mycket om hur den amerikanska kulturen ser ut idag. Sånt här hände inte när jag växte upp. All den information som ungdomen sitter på, och deras relationer. Det fascinerade mig. Det blev inte så stort på nyheterna, men när Vanity Fair presenterade alla detaljer, då blev jag riktigt intresserad.

Emma Watson, efter de sedvanliga hyllningarna till sin regissör, håller med om att "The Bling Ring" har mer fart än Sofia Coppolas tidigare filmer.

- Gillar man inte "Somewhere" och tycker den är långsam, är den här filmen som en energikick, ett sockerrus. Att se Sofias filmer är som att se på ett konstverk. Hon är mycket mer intresserad av att skildra det stökiga, det tråkiga, det ensamma och det meningslösa. Hon berättar inte vad du ska tycka, man får tänka efter själv. Och jag älskar det.

Vad är budskapet i filmen?

- Min karaktär är en ung vilsen tjej som försöker hitta sin plats, men det blir svårt i en miljö som Los Angeles. Hon tappar bort sig och begår ett stort misstag. Det handlar om någon som lever på en overklig plats, och möter på verkligheten. Men också om kändisbesatthet och om media, därför känns den väldigt aktuell.

"The Bling Ring" har svensk biopremiär den 14 juni.

Källa: BFMTV
| 17 maj 2013 19:30 |