Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 september 2022 | 12:30

Coppola använder banbrytande teknologi i nya storfilmen "Megalopolis"

"Gudfadern"-regissören Francis Ford Coppola öser in en miljard kronor (!) i filmen som ska bli hans magnum opus.
Hans "Gudfadern"-trilogi förändrade filmvärlden, och än är han inte färdig.
 
Francis Ford Coppola, 83 år, planerar sitt kanske mest ambitiösa projekt hittills när det äntligen är dags att filma "Megalopolis" - ett hjäteprojekt han burit på i över 30 år.
 
För att förverkliga den storslagna historien ska han filma på toppmoderna The Prysm Stage i Atlanta, skriver Indiewire. Coppola planerar att kombinera klassiskt filmskapande med banbrytande ny teknik - "ena foten i det förflutna och den andra i framtiden", enligt ett pressutskick.
 
 
Den nybyggda studion låter filmskaparen bland annat låna en jättelik LED-skärm, inte olikt vad Disney använt för sina tv-serier som Star Wars-satsningen "The Mandalorian" för att sätta skådespelare i artificiella miljöer.

Så kallade Volume-skärmar används allt mer även i biofilmer. Rapporter om "aldrig tidigare skådad teknologi" tyder dock på att det inte är de enda tekniska framsteg som Coppola kommer nyttja i sin filmprocess - några närmare detaljer har vi inte hört ännu.
 
 
Men dyrt blir det. Coppola sägs satsa 120 miljoner dollar av sina egna pengar på projektet - en bra bit över en miljard svenska kronor. Och han bryr sig inte om filmen blir en ekonomisk succé, så länge filmen blir som han vill.
 
- Jag kunde inte bry mig mindre om det finansiella. Det betyder inget för mig, har han sagt i en intervju.
 
Adam Driver och Shia LaBeouf leder en stjärnspäckad ensemble där också Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight och Laurence Fishburne har roller. Filmen sägs utspela sig i en alternativ version av New York, där antikens Rom och dess öde påverkar den moderna världen. I centrum står en arkitekt som vill bygga om storstaden New Rome efter en katastrof.
| 30 september 2022 12:30 |