Film

Skribent

Kim Nilsson

3 oktober 2009 | 23:24

Coen satsar på seriös humor

Har Bröderna Coen helt seriöst gjort ännu en film? Jo, absolut och med "A Serious Man" kan de ha gjort sin personligaste film på länge. Förvänta er seriös humor då det mesta går snett för en judisk akademiker.

I bröderna Coens senaste produktioner har de välkända skådisnamnen trängts så det stått härliga till. Lyxiga affischbokstäver har visat att namn som George Clooney, Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Tommy Lee Jones och Brad Pitt gärna låtit sig vara med i deras alster. Men med "A Serious Man" har man satsat på en relativt okänd skådislista. Räck upp handen alla ni som vet vem Michael Stuhlbarg är.

- Det var mycket medvetet att rollbesätta okända skådisar. Vi vill att samtliga i ensemblen skulle vara nya ansikten för biopubliken. Michael är ju egentligen inte helt okänd för vissa. Han är en mycket populär teaterskådespelare i New York, men har inte gjort så mycket film. Vi visste hur bra han var eftersom vi hade sett honom på scenen och vill därför ha med honom, säger Joel Coen till Traileraddict.com.

Stuhlbarg spelar här rollen som Larry Gopnik, en judisk akademiker som lever i ett medelklassamhälle i Minneapolis förorter. Filmen följer sedan hans utveckling då hans fru funderar på att sticka med en annan man, hur han hanterar sin bror har svårt att klara sig själv. Lägg också till två barn som stjäl och vill göra plastikoperationer. För att få någon sorts vägledning på sin något struliga väg letar Larry upp rabbis för att få råd. Något som kanske inte blir helt lyckat. Stuhlbarg själv gillade rollen väldigt mycket men erkände för MTV News att han var mycket nervös för att spela Larry.

- Jag ville inte vara den som sabbade allt.

Själva castingen verkar dock ha varit minst lika nervkittlande som att spela rollen. Stuhlbarg ringde själv Joel Coen ett antal gånger under en flera månader lång period för att höra om han fått rollen. Endast en månad innan inspelningen skulle börja fick han ett positivt besked.

- Min telefon ringde och jag hörde en röst som sa "Vi ska göra slut på ditt lidande, du är vår Larry", berättar Stuhlbarg för MTV News.

Bröderna Coen har som i de flesta fall skrivit manus och fortsätter sin trend att både regissera och producera sina filmer tillsammans. Tidigare delade de upp regin till Joel och produktionen till Ethan.

- Tanken att vi delade upp det förut var att vi ville ha ett exklusivt territorium där bara vi två verkade och då genom två olika jobb. Att en var regissör och en var producent bevisade att vi inte behövde någon regissör eller producent vilket var viktigt för oss rent psykologiskt. Men det var inte representantivt för hur vi jobbar på själva inspelningsplatsen, sa Joel Coen till cinepad.com för några år sedan på frågan om varför de hade olika roller på pappret.

Kanske passar det extra bra att bröderna numer delar på allt eftersom historien denna gång är mer personlig än någonsin.

- Filmen utspelar sig under 1967 och vad som drog oss till att skriva och göra den var själva platsen som den utspelar sig på. Den påminner mycket om vår barndom, berättar Ethan Coen för Traileraddict.com.

- Larry är baserad på olika karaktärer och personer som vi faktiskt kände. Båda våra föräldrar var akademiker och när vi växte upp träffade vi många judiska akademiker som också var pappor, säger Joel Coen.

Som vanligt när det gäller Coens så är även filmens trailer i sig ett mästerverk. MovieZine råder er att omedelbart kolla in den, men för att kort beskriva den kan man säga att man inte direkt blir klokare på vad filmen kommer att handla om. En man slår upprepande gånger en annan i väggen, en person cyklar omkring med ett munskydd i givakt och medan en gamling som ser ut som en lärare från Harry Potter räcker ut tungan i perfekt rytm till den nästan marschliknande trailermusiken.

- Alla karaktärer i filmen har en agenda med hur de uppför sig. Alla vill ha något, medan huvudkaraktären bara vill att det flyter på. I början av filmen är han nöjd och glad, men utmed att historien rullar upp inser han att allt inte är så bra som han trodde, säger båda bröderna Coen till Traileraddict.com.

För Stuhlbarg var möjligheten att jobba med bröderna en häftig upplevelse. För MTV News berättar han att de jobbar som att de var en person med en hjärna.

- Båda är väldigt avslappnade, lättsamma och enkla att ha att göra med. De är alltid väldigt förberedda och när du kommer till inspelningsplatsen vet de precis vad de ska göra den dagen. De har gjort storyboards för hela filmen redan, men är också oerhört generösa med att låta aktörerna få utrymme att prova saker. Jag skulle beskriva dem som väldigt trevliga och filmen i sig innehåller mycket humor och är underbart fulladdad av patos.

Det är inte bara själva filmen i sig som lovar att vara härligt "Coenesque" utan även marknadsföringen ser ut att bli härligt udda. Man har nämligen inte gjort någon hemsida för filmen, utan har i stället skapat en YouTube och Facebook-sida.

För Joel och Ethan var filmen också ett sätt att komma närmare den judiska folkgruppen och lära känna kulturen. Något som också skapade lite blandade reaktioner från de skildrades sida.

- De flesta som vi stötte på var väldigt uppmuntrande då vi gjorde filmen. Ibland undrade dock vissa om vi ville skämta med den här specifika judiska folkgruppen och det är ju något som är typiskt judiskt. Man undrar vad som är bra för judar eller inte, skrattar Ethan Coen i samtal med Traileraddict.com.

Brorsan Joel fyller i.

- Å ena sidan är de väldigt glada att vi porträtterar dem i en film, men å andra sidan säger de plötsligt "men vänta lite här nu...". Från min sida handlar det om en väldigt kärleksfull skildring.

Bröderna Coen har nu varit aktiva med långfilmer i 25 år och har gått från att göra independentrullar till att gå via de större studiosystemen. För unga filmmakare har de ett tydligt råd.

- Se till att få så mycket inspelningstid som möjligt, även om du kan bli tvungen att offra andra saker som också verkar viktiga. Får du göra stora kompromisser senare beror det på att du inte hade tillräckligt med tid att filma. Allt som kostar för mycket pengar går bort eller... ja betala lite mindre löner. Ju mer dagar du har att filma, desto bättre, sa Joel Coen till Venice Magazine 1998.

Men även om de nu ofta får finna sig i att jobba med större budget verkar det knappast ha inneburit att Coens kreativitet har sinat. "A Serious Man" ser ut att kunna bli riktigt bra och premiär blir det i Sverige den 20 november medan USA får se vad den skumma trailern egentligen handlar om redan den 2 oktober. Hur som helst blir det en riktig högtidsstund för alla filmälskare. Helt seriöst alltså.

| 3 oktober 2009 23:24 |