Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 augusti 2017 | 16:15

Clowner får inga jobb på grund av Pennywise

Nyfilmatiseringen av Stephen Kings ”Det” gör det tufft för alla som försörjer sig med clownsmink och röd lösnäsa.
Redan i våras skrev vi om hur amerikanska clowner är rädda för ”Det”, och vad höstens film ska innebära för deras jobb. Serien ”American Horror Story”, och 2016 års omskrivna clown-attacker, har också eldat på allmänhetens coulrofobi.

Nu går World Clown Association (det finns på riktigt!) ut med uttalande som ska förbereda världen - och dess färgglada underhållare - inför den kommande filmen.

- Förra året tog oss på sängen. Vi har sedan dess skapat ett presskit som ska förbereda clowner på filmen som kommer ut, säger WCA:s president Pam Moody till Hollywood Reporter.

- Folk har fått sina skolföreställningar och biblioteksshower inställda. Det är mycket olyckligt. Publiken som vi försöker nå med positiva budskap får aldrig dem, fortsätter Moody som själv uppträder som Sparky the Firefighter Clown.
 
Large 0838210d7e1a496542d29d8b15bf4ccb b3b5ced4badec1737b689c5d068d2c50 it 19590r
 
I WCA:s presskit för ledsna clowner kan man bland annat läsa att:

”…vi sprider en glad, lycklig, kreativ, omtänksam och positiv upplevelse till vår publik. Skräckkaraktärer ska skrämmas, men de är inte clowner. Även karatären i ”Det” ska ses som en fantasy-karaktär - inte en riktig clown (…) Karaktären Jason gömmer sig bakom en hockeymask, men ingen skulle missta honomför en hockeyspelare! Vi vill inte förknippas med dessa skräckfigurer. Vi står för kul och familjevänlig underhållning.”
 
Skräckförfattaren Stephen King skrev "Det" år 1986 och såg den filmas för första gången år 1990. Han menar att clowner alltid varit läskiga - och att det inte är Pennywises fel:
 
"Clowner är förbannade på mig. De flesta är fantatiska, MEN... Barn har alltid varit rädda för clowner. Döda inte budbäraren", twittrade han i våras.
 

Se den senaste trailern till "Det":

 
 
I höstens remake av "Det" spelar Bill Skarsgård den onda varelsen som antar skepnaden av en clown, för att skrämma småbarn i en liten stad. "Det" får svensk biopremiär 13 september.
| 29 augusti 2017 16:15 |