Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

17 januari 2019 | 12:00

Clara Henrys "Sjukt oklar" framröstad till Årets svenska tv-serie 2018

MovieZine har tagit ett snack med Clara Henry, huvudrollsinnehavaren i den överlägsna vinnarserien "Sjukt oklar".
Jag ska helt ärligt erkänna att jag faktiskt hade möjlighet att ta del av "Sjukt oklar" på förhand, men helt felaktigt hade fått för mig att det inte var en tv-serie som riktade sig till mig. En serie om 24 åriga Ellen - som låtsas vara 16 år för att gå om gymnasiet, när ex-flickvännen Vera plötsligt börjar arbeta på skolan som lärare.
 
Under premiärdagen av "Sjukt oklar", i slutet av december, spenderade jag min tid med att trycka mig genom (typ) alla olika alternativ av "Black Mirror: Bandersnatch" istället. Men lyckligtvis rättade MovieZine Awards 2018 snabbt till min bristande kunskap. 
 
När omröstningarna startade förra veckan så seglade nämligen "Sjukt oklar" upp i topp i sin kategori, sjukt fort. När omröstningarna var klara stod det sedan klart att "Sjukt oklar" hade blivit årets mest överlägsna vinnare, i alla kategorier, med nästan 40 % av rösterna. 
 
Efter att själv ha utsatt mig för en av årets lättaste och sjukt underhållande binge-tittningar (8 avsnitt á 15 minuter), kan jag verkligen förstå hur serien har lyckats hitta ut till en bred publik. Hög igenkänningsfaktor kombinerat med ett riktigt roligt manus, som levereras av naturbegåvningen Clara Henry.
 
Foto: Nea Asphäll/SVT (gäller för samtliga bilder i artikeln)
 
Årets mest överlägsna vinst i alla kategorier gick till "Sjukt oklar" i Årets bästa svenska tv-serie, med "Vår tid är nu"och "Bron" långt efter som tvåa och trea. Hur känns det?
 
- Shit vad roligt, wow! Vad sjukt. Det känns såklart helt fantastiskt och jätteroligt.
 
Vad tror du det är som har gjort att tittarna har fallit så hårt för just "Sjukt oklar"?
 
- Det är såklart jättesvårt att veta. Efter att ha fått väldigt mycket positiv respons från våra tittare, tror jag att det dels beror på att många tycker att det känns uppfriskande med en kvinnlig huvudroll som inte är så stereotypiskt kvinnlig. Utan hon bara är. Men också att sexualiteten är så okommenterad, att det handlar om en tjej som är kär i en annan tjej och att det aldrig är något problem med det. Det är inget hon funderar över, hon har ingen jobbig "komma ut"-process... utan det också bara är. Sen tror jag att många tycker att serien är väldigt rolig också, haha!
 
 
Absolut, det kan jag själv intyga att den är! Stämmer det att din karaktär från början skulle ha varit en gaykille?
 
- Ja, men det var jättetidigt i processen, när det bara fanns ett litet utkast på typ fem rader. Men det är också en gammal kompis och kollega till mig [Mikael Ljung, exekutiv producent] som ligger bakom idéen till serien. När han frågade mig vad jag tyckte första gången, så sade jag att jag tyckte att det var en kul idé men kan den inte handla om en tjej istället?
 
Jag pratade lite med Christoffer Nordenrot [som spelar en lärare i serien] tidigare om inspelningen av "Sjukt oklar". Han berättade att ni spelade in säsongen under den värsta värmeböjan i somras, i en sommarstängd och supervarm skola, och hade tvingats ställa upp stationer med små minifläktar där man kunde svalka av sig mellan tagningarna. Det här var din första skådespelarroll, känner du dig avskräckt efter upplevelsen eller hoppas du få arbeta mer som skådespelerska framöver? Jag tror i alla fall våra läsare hoppas på att få se en andra säsong med dig som Ellen!
 
- Haha, ja det var extremt varmt faktiskt! Men skådespela vill jag verkligen väldigt gärna fortsätta göra. Angående en säsong två är det fortfarande lite tidigt att säga om det kommer att bli något mer, men jag hoppas verkligen på det. Jag håller tummarna!
 
 
Jag måste också, med tanke på seriens tema, passa på att fråga dig vad du tyckte om din egen gymnasietid?
 
- Jag tyckte om den! Jag har alltid varit en väldigt flitig person, eller... jag har haft lätt för skolan helt enkelt. Jag träffade några som än idag är mina bästa vänner under den tiden. Vi hade väldigt roligt tillsammans.
 
Men du skulle inte vilja gå om gymnasiet en gång till gissar jag?
 
- Haha, nej verkligen inte! Den upplevelsen lämnar jag över till Ellen.
 
Innan vi avslutar, vill du passa på att hälsa något direkt till MovieZines läsare som röstade fram "Sjukt oklar" till Årets bästa svenska tv-serie?
 
- Såklart. Tack så himla mycket! Tack från hela vår produktion! Vi blev superglada bara av att få bli nominerade över huvud taget, men att få vinna är såklart ännu roligare. Tack till er alla!
 
 
Hela säsongen av "Sjukt oklar" finns tillgänglig att se på SVT Play. Om du inte redan har givit serien en chans så tycker jag att du ska lita på våra läsare, som har lyft fram en riktigt värdig vinnare!
 
Vad tyckte du om den första säsongen av "Sjukt oklar"? Kommentera gärna nedan!
| 17 januari 2019 12:00 |