Film

Skribent

Patrik Linderholm

16 september 2010 | 10:04

Cinemateket satsar på film för yngre

Cinematekets uppdrag är att tillgängliggöra film för allmänheten, så alltså även för den yngre publiken. I deras nya satsning Unga Cinemateket väljer man att visa filmer riktade till barn i åldern 7-12 år. Anledningen till detta är att barnsatsningar inom film ofta riktar sig till de yngsta barnen eller de i tonåren. Nu väljer man alltså att visa film för barnen i "mellanåldern".

Lova Hagerfors, programchef för Cinemateket, säger också att en anledning är att man i den åldern börjar läsa textremsor och därmed kan ta del av utländska filmer. En viktig del i satsningen är också att visningarna är gratis för alla under 15 år, vilket hoppas locka många barn att ta del av intressanta filmer. Vi äldre får såklart också ta del av filmerna, men betalar då ordinarie pris.

Några av de filmer som kommer att visas är "Spirited Away" av Hayao Miyazaki, "Bugsy Malone" av Alan Parker samt "Trollkarlen från Oz". Man kommer även att visa filmklassiker som "Kanonfotografen" med Buster Keaton och "Semestersabotören" med Jacques Tati, ett alldeles utmärkt sätt att få de yngre intresserade för filmhistorien.

Jag kommer såklart att tipsa om dessa filmer i framtida Cinematekettips (visningarna börjar i oktober) men redan nu kan jag säga att Steven Spielberg’s "E.T.", som kommer att visas i en 70mm-kopia (vilket enklast kan förklaras som "stor jävla bild"), är något man inte får missa.

Visningarna kommer att ske varje söndag, men under höstlovet kommer det ske filmvisningar varje dag, då med lite läskigare teman, lagom till Halloween.

| 16 september 2010 10:04 |