Film

Skribent

Alexander Dunerfors

21 juli 2012 | 11:01

Christopher Nolans egna ord om dödsskjutningen

Regissören till "The Dark Knight Rises" chockad - men biopubliken skräms inte bort av de ofattbara dåden i Denver.

Dagen för en av årets mest efterlängtade biopremiärer, Warner Bros "The Dark Knight Rises", blev istället en svart dag för många fans världen över. Nyheten om dödsskjutningen på en biograf i Aurora kommer vi att minnas länge. 24-åringen, som sköt ihjäl ett dussin biobesökare, hade troligen inte valt platsen eller filmen på måfå - enligt polisen kallade han sig själv för Jokern, Batmans fiende i "The Dark Knight".

Igår ställdes galapremiären i Paris in, tillsammans med skådespelarnas alla planerade intervjuer framöver. Regissören Christopher Nolan släppte inatt ett meddelande via sin talesperson:

- Å hela "The Dark Knight Rises"-teamets vägnar vill jag uttrycka vår sorg över den meningslösa tragedin som har drabbat Aurora. Jag ska inte utge mig för att veta något om offren, mer än att de var där för att se en film. Film är enligt mig en av de stora amerikanska konstformerna, och att dela upplevelsen av att följa en historia på bioduken är ett viktigt och glädjerikt tidsfördriv. Biografen är mitt hem, och tanken på att någon skulle skända en sådan oskyldig och hoppfull plats på ett så ofattbart barbariskt sätt är för mig förkrossande. Inget som vi säger kan i närheten uttrycka våra känslor för de oskyldiga offren av detta fruktansvärda brott, men våra tankar är hos dem och deras familjer.

I Denver och andra amerikanska städer har polisen satt in extra bevakning på visningar av "The Dark Knight Rises", av oron för copycats.

Men, enligt en undersökning som Joblo genomfört, kommer dådet inte att skrämma bort biobesökarna. 88% av nästan 2500 svarade att de kommer att se filmen som planerat på bio. Bara 2% tycker att filmbolaget borde dra in alla kopior av filmen och släppa den senare, och 1% avstår och väntar på DVD:n.

Kommer du att se "The Dark Knight Rises" när den släpps på bio den 25 juli?

| 21 juli 2012 11:01 |