Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

15 oktober 2015 | 14:00

Christopher Nolan fruktar slutet på bio-kulturen

"Vi måste drastiskt förbättra upplevelsen", säger regissören.
Chris Nolan, demonregissören före andra demonregissörer, snackade i fredags om bioupplevelsen under ett seminarium på Londons filmfestival. Han hyste starka känslor för attityden gentemot biobesökare nu för tiden:

- Av någon anledning har det blivit accepterat att säga till publiken: "Vi bistår med det här tomma rummet med en TV i så ni kan kolla på en film". Det måste förändras och om det inte gör det så kan vi glömma diskussionen kring film kontra digitalt. Om vi inte värdesätter upplevelsen för publiken så kommer folk att sluta gå på bio.

Och på tal om att undersökningar har visat att unga människor inte värdesätter bioupplevelsen längre sa han:

- Det är rent skitsnack. Upplevelsen måste vara fantastisk, annars är det klart att folk inte vill komma till en biograf.

Men det verkar vara en kamp i uppförsbacke för de regissörer som vill använda det gamla, analoga filmandet istället för att spela in allt på digital väg:

- Jag kan sitta i diskussioner med filmbolagschefer där jag passionerat propagerar för att använda film, och så säger de: "Men i slutändan, är det inte historieberättandet som är det viktigaste?". Då svarar jag bara: "Nej, det är inte det viktigaste. Om det var det viktigaste så hade vi bara kunnat göra radiopjäser. Det skulle vara mycket billigare.

Vad är din åsikt i hela "film vs digitalt"-frågan?
| 15 oktober 2015 14:00 |