Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 maj 2023 | 20:37

Christopher Nolan förklarar de svartvita scenerna i ”Oppenheimer”

En av sommarens storfilmer kommer skifta mellan svartvitt och färg. Och nu vet vi varför.
Förväntningarna är på topp inför ”Oppenheimer”, som sig bör när Christopher Nolan släpper nytt. Regissören bakom ”Inception” och ”Tenet” lämnar nu det mer utflippade sci-fi-temat bakom sig för att fokusera på dramatik ur verkliga livet. Filmen ska ta oss 90 år tillbaka i tiden till bygget av atombomben, ett av mänsklighetens värsta vapen.
 
Ingenting händer av en slump i en Nolan-film, och många fans har redan undrat varför fotot i trailers skiftar mellan svartvitt och färg. Kan det vara så att de svartvita scenerna utspelar sig efter skapandet av bomben, när J. Robert Oppenheimer (Cillan Murphy) får inse konsekvenserna av sitt arbete? Det är iallafall en populär teori.
 
I en ny intervju med filmtidningen Total Film berättar regissören sin vision:
 
- Jag skrev filmens manus i förstapersons-perspektiv… Jag vet inte om någon någonsin har gjort det, eller om det ens är en grej… Filmen är både objektiv och subjektiv. Färgscenerna är subjektiva: de svartvita scenerna är objektiva. Jag skrev färgscenerna i förstaperson. Så för en skådespelare som läser det kan det bli lätt överväldigande, tror jag.
 
Vad f*sen det än betyder, så är jag taggad. Speciellt när svensk-fotografen Hoyte van Hoytema håller i IMAX-kameran på den påkostade dramathrillern. ”Oppenheimer” får biopremiär den 21 juli.
| 19 maj 2023 20:37 |