Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 augusti 2020 | 20:40

Christopher Nolan: Därför ska du se ”Tenet” på bio

Regissören Christopher Nolan och fotografen Hoyte van Hoytema berättar hur de skapade årets fetaste bioupplevelse.
En biofilm blir sällan maffigare än detta. Även om de första recensionerna om ”Tenet” visar upp delade åsikter, så är de flesta överens om att detta är en storslagen upplevelse gjord för en stor bioduk.

”Tenet” är trots allt filmen som förväntas rädda bioåret ur coronakrisen i höst - med explosioner, bakvända kulor och en rätt härlig 007-känsla (Nolan inspirerades av de Bondfilmer han såg som barn).

Är du ännu inte övertygad om filmen är värd ett biobesök? Kolla in denna nysläppta featurette där Warner Bros tar med oss bakom kulisserna. Nolan själv, hans halvsvenske filmfotograf Hoyte van Hoytema, plus skådespelarna berättar om hur alla maffiga miljöer, svåra stunts och praktiska effekter bidrar till "den största och svåraste filmen som någonsin producerats" (deras ord, inte mina).
 
 

Vad handlar ”Tenet” om?

 
Nu när Nolans hemlighetsfulla storfilm är ute på bio, är handlingen inte längre så hemlig. Men vi håller texten här relativt spoilerfri, och fokuserar bara på vad trailers har visat och vad regissören själv valt att avslöja.

”Tenet” är i grunden en spionfilm, där den namnlöse Protagonisten (spelad av John David Washington) ställs inför ett hot som måste avvärjas. Den ryske skurken Andrei Sator (Kenneth Branagh) planerar något som kan vara värre än tredje världskriget… och till sin hjälp har han märklig, framtida teknologi som vägrar följa fysikens lagar eller tidens regler.

Filmen handlar inte om tidsresor som det först har ryktats om, utan om ”inversion” - konceptet går ut på att man kan vända ett objekts entropi (huh?), och exempelvis få en pistol att fånga en kula istället för att avfyra den, eller låta människor röra sig baklänges i tiden. Snurrigt? Lugnt. Det blir mer logiskt när du ser filmen. Förhoppningsvis.
 
Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Hamish Patel, Clemence Poesy och Michael Caine finns också i rollistan. Mer svenskkoppling: Ludwig Göransson står bakom musiken!

Redan sett ”Tenet”? Välkommen in och snacka spoilers i MovieZines forum!
| 26 augusti 2020 20:40 |