Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 mars 2020 | 08:40

Christopher Nolan: "Biograferna kommer behöva vår hjälp"

Filmskaparen Christopher Nolan är orolig för de amerikanska biograferna och deras anställda.
Filmskaparen Christopher Nolan är orolig för de amerikanska biograferna och deras anställda.
 
I en artikel på Washington Post vill han påminna oss om hur hårt även biograferna drabbas av coronaviruset, och att vi alltid behöver underhållning och de sociala sammanhangen.

Nolan , känd för "The Dark Knight"-trilogin och "Inception", värnar om att inte glömma bort bioupplevelsen så fort den stora faran har blåst över. För underhållningens skull, men också för att stödja personalen som just nu går utan jobb.

"När folk tänker på film, så tänker de främst på stjärnor, studios och glamour. Men filmbranschen andra om alla: de som följer godis, sköter utrustningen, river biljetter, bokar filmer, säljer annonser och städar toaletterna på den lokala biografen. Vanliga människor varav många går på timlön", skriver han.

"Som filmskapare blir mitt arbete aldrig komplett utan dessa medarbetare och publiken som de välkomnar."
 
 
Över 4000 amerikanska biografer har stängt.
 
Nolan menar att underhållning i alla dess former väcker känslor, och enar oss alla.

"I osäkra tider finns det ingen mer tröstande tanke än att vi är alla med om det tillsammans. Något som bioupplevelsen har värnat om i generationer. Förutom att biografanställda kommer behöva regeringens hjälp, behöver studios kliva in med strategiskt, framåttänkande partnerskap."

Men viktigast är att biopubliken kommer tillbaka in i biomörkret, köper sina popcorn och minns vad det innebär att umgås tillsammans.

"Biograferna har släckt ned. Men film, till skillnad från osålda varor, förlorar inte sitt värde. Mycket av de här förlusterna kan man få igen. När krisen gått över behövs allmänhetens engagemang, behovet av att leva och älska och skratta och gråta tillsammans, mer än nånsin."

"Personalen på exempelvis biografer tar den stora smällen just nu (...) Du kanske tror att vi går på bio för surround-ljudet, läsken och popcornen eller filmstjärnorna. Men det gör vi inte. Vi går dit för varandra."
 
 
 
Christopher Nolan är snart bioaktuell själv, med sci-fi-thrillern "Tenet". Om allt går enligt planerna så ska den få biopremiär i sommar, närmare bestämt 17 juli.
| 21 mars 2020 08:40 |