Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

22 oktober 2023 | 19:00

Christopher Nolan vill inte kalla "Oppenheimer" för en biopic: ”Värdelös genre”

Är "Oppenheimer" en biografisk film, en så kallad biopic? Inte om du frågar Christopher Nolan. Faktum är att han helt anvärdar det som genre.
Det har gått lite mer än en månad sedan “Oppenheimer” tog över titeln som mest inkomstbringande biopic från “Bohemian Rhapsody”. Något som MovieZine rapporterade om här. Vi får hoppas att Christopher Nolan inte har läst den artikeln, eftersom han har har något emot ordvalet. Faktum är att Nolan helt avfärdar biopicen, den biografiska filmen, som koncept.
 
Vid ett evenemang i New York nyligen, berättar Variety, fick Christopher Nolan en fråga om varför hans senaste film inte berör Robert J. Oppenheimers barndom. 
 
- Det finns en tendens i biografier att tillskriva en persons egenskaper endast till deras gener, endast till deras föräldrar, och det är en väldigt förenklad bild av en människa.
 
Det här är, menar Nolan, anledningen till att konceptet biografisk film helt misslyckas som genre.
 
- Det är inte en användbar genre. Jag älskar att jobba i användbara genrer. “Oppenheimer” är en kuppfilm när den skildrar Manhattanprojektet, och ett rättsdrama när den skildrar säkerhetsförhören. Det är väldigt användbart att titta på dessa genrers konventioner och se hur de kan fånga publiken, och hur de kan låta mig kommunicera med publiken.
 
Frågan om biografiska filmer kom under ett samtal om “Oppenheimers” väg från biografi till succéfilm. Samtalet hölls mellan Christopher Nolan, hans producerande hustru Emma Thomas och författaren Kai Bird (som skrev boken filmen är baserad på) och pågick i över en timme. Här kan du se det i sin helhet:
 
“Oppenheimer”, med Cillian Murphy i titelrollen, rullar fortfarande på svenska biografer. Vill du se den hemma så är det slutet av november som gäller.
| 22 oktober 2023 19:00 |