Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

28 januari 2024 | 07:00

På tv ikväll: Chris Hemsworth på uppdrag i Afghanistan

Dansken Nicolai Fuglsig regisserar krigsfilmen som är baserad på en sann historia.
12 amerikanska elitsoldater kallas in till Afghanistan för att mörda talibaner på rullande band som svar på terroristattacken som skedde 9/11. Mer handling än så behövs inte för att producenten Jerry Bruckheimer ska göra en film av det hela; "12 Strong" är resultatet av svulstig patriotism där övermänskliga soldater avrättar urkorkade talibaner på rad. 
 
Till sin hjälp av Bruckheimer och Fuglsig plockat ut en ovanligt bitter Chris Hemsworth ("Thor") tillsammans med Michael Shannon ("Man of Steel") och Michael Peña ("American Hustle") som en del av styrkan som skickas till Afghanistan. Det är minst sagt monotont, uttryckslöst och bristen på minsta gnutta spänning trots alla explosioner snabbt bedövande. 
 
Large b95f1a28133895487ee77956d0f33002 aqq
 
Men, är filmen missförstådd? På filmsidan IMDb sitter den på inte så usla 6.5 i betyg för att inte tala om dess publikbetyg på filmkritikersidan Rotten Tomatoes som landar på 62%.
 
Jake Bolin ger dock krigsrullen en tvåa i sin recension för MovieZine och skriver att filmen är ett "verklighetsbaserat drama som bombar sin lovande premiss i småbitar" - dessutom tillägger han att "amerikanernas krigsstrategi går ut på att flygbomba talibanernas militärfästen till småflis. Filmens berättarstrategi går ut på att upprepa detta motiv, utan någon som helst variation, i drygt två timmar." Flopp eller genidrag? Avgör själv! 
 
Här kan du se "12 Strong": 

• Ikväll 22:30 på TV6 
• Streama på Tele2 Play, Viaplay eller Prime Video 
• Hyr/köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes
 
 
Vad ger du för betyg till "12 Strong"? Kommentera nedan. 
| 28 januari 2024 07:00 |