Spel

Skribent

Alexander Kardelo

30 augusti 2018 | 18:00

Vi checkar in på "Two Point Hospital" - så bra är nya spelet

Nu kommer sjukhus-simulatorn som lovar bota din "Theme Hospital"-abstinens.
Starta stans bästa sjukhus, ta dig an märkliga åkommor, håll allas humör på topp och inred helt enligt din smak. "Two Point Hospital" är spelet för alla oss som någon gång blivit sjukligt besatta av "Theme Park" eller "The Sims".

Idag släpps den första titeln från Two Point Studios, en nystartad spelstudio som bland annat lockat över flera "Theme Hospital"-veteraner. På så sätt känns premiärspelet som en inofficiell uppföljare till simulatorn från 1997, och visst har den varit efterlängtad!
 
Large db04d034da64f1edba7710f1a85d8cef twopoint bota
 
"Two Point Hospital" sätter dig i rollen som sjukhuschef. Här gäller det att bygga upp ett sjukhus från grunden, anlita läkare, och tillgodose patienternas alla behov. Du kan välja att fokusera på ekonomin, att bocka av alla små uppdrag och utmaningar som kommer din väg, eller bara ta det lugnt och designa det snyggaste sjukhuset. Att utbilda personal eller ägna sig åt research är mindre roliga, men tyvärr nödvändiga aktiviteter för att komma vidare.

En dos sjuk och skruvad humor gör "Two Point Hospital" till en charmig upplevelse, så titta extra noga på patienterna som ramlar in genom dörren. En sjukdom som "Pandemic" visar symptomen stekpanna på huvudet, och botas i ett Pans Lab. Såna här detaljer får mig ofta att dra på smilbanden. Skratt är trots allt den bästa medicinen!
 
Large db04d034da64f1edba7710f1a85d8cef twopoint brand
 
Och när du tröttnat på ditt pillerimperium finns det andra sjukhus som behöver styras upp. Med jämna mellanrum låses det upp tomma byggnader på nya platser, där speciella utmaningar väntar. Tyvärr skapar det en onödig stress i spelet. Man hinner knappt påbörja det perfekta sjukhuset, innan man får möjligheten att gå vidare till nästa. Men belöningen för alla dina framsteg kommer varje gång nya undersökningsrum och prylar låses upp.

Grafiken och valmöjligheterna är en klar förbättring mot annat jag testat i samma genre. Det bästa är att rummen går att bygga ut och inreda efter önskemål, istället för att komma som en färdig "box". Häng upp tavlor eller ställ fram växter - ett enkelt sätt att öka allas trevnad.
 
Large db04d034da64f1edba7710f1a85d8cef twopoint designa
 
Jag har bara hunnit spendera några få timmar i den här sjukhusvärlden (inte tillräckligt för att lämna en rättvis recension) men det är tydligt att "Theme Hospital" har fått en värdig efterträdare som på många sätt överträffar än originalet. Tyvärr känns spelet och dess utmaningar något repetitiva, och det är inte lika beroendeframkallande som jag hoppades på. Man hinner inte riktigt lära sig finesserna, och fästa sig vid sitt sjukhus och sin personal, innan det är dags att börja om på nytt.

Men om man inte väntar sig en ny PC-klassiker utan söker ett skönt tidsfördriv, är "Two Point Hospital" väl investerade pengar. Det är snyggt, det är lekfullt, och det kan definitivt bli botemedlet för flera trista höstkvällar.
 
Läs också vår intervju med skaparna bakom spelet!

"Two Point Hospital" finns ute nu till PC, Mac och Linux för ca 350 kronor.
| 30 augusti 2018 18:00 |