Film

Skribent

Alexander Dunerfors

18 mars 2014 | 17:01

"Captain America 2" för våldsam - visas från 15 år

Scener med avrättningar och misshandel ger en sällsynt hög åldersgräns för en Marvelfilm.

Hittills har både filmerna om Hulken, Thor och Iron Man klarat sig med en 11-årsgräns på svensk bio, liksom Joss Whedons "The Avengers". Men Marvels filmiska universum blir allt våldsammare. Kommande "Captain America: Return of the First Avenger" är den första filmen i Avengers-serien som blir tillåten från 15 år på bio.

Det är högst ovanligt för Marvelfilmer, som vanligtvis siktar på ratingen PG-13 i USA. Första "X-Men" samt båda filmerna om Wolverine visades på svensk bio med 15-årsgräns. Det är en åldersgräns som annars brukar läggas på de mörkaste superhjältefilmerna som "The Dark Knight Rises" och "Watchmen".

Statens Medieråds motivering till den höga åldersgränsen lyder:

"Framställningen innehåller genomgående inslag av utdragna och grovt våldsamma slagsmål förstärkta med starka ljudeffekter, kraftig skottlossning och explosioner. Detta i kombination med en hög intensitet och stundtals närgånget skildrade våldsinslag såsom upprepad misshandel mot en mans huvud, strypningar, nedskjutningar av avrättningskaraktär, en fastspänd man som ger uttryck för lidande samt en man med svåra brännskador bedöms kunna vara till skada för välbefinnandet hos barn under 15 år."

"Captain America: Return of the First Avenger" har biopremiär onsdagen 26 mars. Vi har sett 10 minuter ur filmen - läs mer här...

| 18 mars 2014 17:01 |