Film

Skribent

Daniel Feldt

21 maj 2010 | 16:29

Cannes på 60 sekunder: Dag 9

Här är allt du behöver veta om vad som hände under filmfestivalens nionde dag.

Det blev två priser för den svenska filmen "Sound of Noise" när prisutdelningen i kategorin Kritikerveckan (Semaine de la Critique) gick av stapeln under gårdagen.

Priserna som den musikaliska thrillerkomedin plockade hem var ungdomsjuryns pris, framröstad av franska och tyska gymnasieelever och Rails d'Or, "Guldspåret" som ges ut av franska järnvägsarbetarnas filmförening. Det senare priset brukar vara en fingervisning om filmen möjlighet att bli populär i Frankrike.

På lördag är det dags för den stora avslutningscermonin och då finns det en chans att Ola SImonsson och Johannes Stjärne Nilsson får en Camera d'Or för sin "Sound of Noise". Vi håller tummarna.

Den danska filmen "Armadillo" vann Kritikerveckans Grand Prix. Det är första gången någonsin som en dokumentärfilm har valts ut att tävla i denna sektion.

Sean Penn stannade hemma, men Naomi Watts var på plats för att göra PR.

Under gårdagen var det även visning av Doug Limans senaste film "Fair Game" inom tävlan. På presskonferensen så sade regissören till "The Bourne Identity" att hans karriär varit något av ett misslyckande; att han aldrig nått dit han vill göra. Tills nu; med "Fair Game". Snacka om att han trummar upp förväntningarna.

Doug Liman och Naomi Watts

"Fair Game", som är den enda film från USA inom tävlan, fick mestadels positiva reaktioner från den samlade kritikerkåren. Kirk Honeycutt från Hollywood Reporter tycker att det är extremt välspelat från de två huvudrollsinnehavarna Sean Penn och Noami Watts och Cinematical tycker den håller spänningen uppe, trots avsaknad av action, från första till sista scenen. New York Times tycker att den första timmen av filmen är underhållande men att det sedan ramlar isär och blir melodramatiskt nonsens.

Sir Mick Jagger är på plats i Cannes för en visning av dokumentären "Stones in Exile". Filmen handlar om inspelningen av den klassiska skivan "Exile on Main Street" som kom 1972. Då hade Sir Mick flytt England av skattemässiga skäl och låtar som "Tumbling Dice" och "Rocks Off" spelades in i källaren i Keith Richards franska herrgård.

Dagens citat kommer från Sir Mick som kommenterar de gamla bilderna som visas på duken: "Vi var unga, snygga och dumma. Nu är vi bara dumma."

| 21 maj 2010 16:29 |