Cannes 2023

Skribent

Alexander Kardelo

6 maj 2023 | 15:00

En 20-minuters trailer till en film som inte finns

Så beskrivs den inflytelserike franske regissörens sista verk, som nu får premiär på Cannes filmfestival.
Den hyllade franske filmregissören Jean-Luc Godard dog i höstas, men än har världen inte fått se det sista av hans verk. Cannes filmfestival står runt hörnet och där väntar premiären av en ny kortfilm som onekligen låter fängslande.
 
"Drôles de Guerres" (eller "Phony Wars") är titeln och projektet beskrivs som en 20 minuter lång trailer för en långfilm, som planerades men som nu aldrig blir av.
 
Godard blev känd som en provokativ filmskapare med estetiska experiment till filmer, som utmanar hur en film kan se ut. "Phony Wars" är inget undantag enligt festivalens officiella beskrivning. Filmens synopsis är något av ett mysterium som vi inte ens ska försöka översätta:
 
"No longer trusting the billions of diktats of the alphabet to give back their freedom to the incessant metamorphoses and metaphors of a true language by returning to the places of past shootings, while taking into account the present stories."
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Modehuset Saint Laurent är med som producenter. De har även finansierat Pedro Almodóvars nya flört med gaywestern-genren, kortfilmen "Strange Way of Life" som även den kommer premiärvisas i Cannes inom kort.
 
Årets Cannes Film Festival pågår mellan 16-27 maj med en speciell plats för just Godard i sitt program - här visas bland annat även en dokumentär om hans liv och karriär. MovieZine är på plats och rapporterar och recenserar för femtonde året i rad.
| 6 maj 2023 15:00 |