Skribent

Mats Karlsson

14 maj 2011 | 16:17

Cannes - Dag 3

Igår fick man äntligen ta fram den gamla hederliga svordomsboken och plocka beprövade citat. Det var bara en tidsfråga innan någon skulle reta vansinne på en, och igår var det alltså dags.

Det blev dessvärre inga filmer igår, utan min plan var att leta rätt på alla pr-byråer som har hand om alla intervjuscheman. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Den första pr-byrån kom jag försent till, för de hade hunnit slagit in. Men som tur öppnade de om en timma igen. Väl tillbaka frågade jag efter rätt person att prata med och till slut dök den första av dem upp. Men killen hade bara negativa besked att komma med. Finns ingen plats kvar åt mig. Men var ändå ganska lugnt med det, för hade en del farhågor att det inte skulle bli någon intervju med just den personen.

Däremot blev jag aningen lack på att de två som hade hand om en annan film inte fanns tillgängliga förrän på söndag, så vet fortfarande inte vad som kommer att hända där. Sista pr-byrån jag skulle besöka blev jag inte insläppt till. Anledningen var att jag hade glömt min pressbadge på hotellet. När jag kom tillbaka till hotellet lyckades jag få fram mailadressen till den ansvariga och precis som förut blev det samma visa här. Men skam den som ger sig heter det ju.

Trots att det blev ett par på vägen har jag ändå par intervjuer inbokade. Egentligen är det sanslöst att man överhuvudtaget lyckas få intervjuer, när det är 4500 personer från världspressen här och nästan alla vill träffa alla. Men envishet lönar sig tydligen. Det som retade mig mest var att det var ett sådant tidsslöseri som hellre hade kunnat ägnas åt annat.

Nu håller jag bara tummarna för intervjuerna med "Melancholia"-gänget. Ryktet säger att Lars von Trier har bokstäverna F.U.C.K. på knogarna. Mannen som har blivit ett populärt inslag här i Cannes efter sina uttalanden med "Antichrist" där han själv utnämnde sig till världens bästa regissör. Det är helt oväsentligt huruvida man tycker att han är det eller inte. Grejen är att han vågar säga det. Då har man stake. Men visst kan jag ge honom att han är en riktigt bra regissör.

Denna dag inleddes med att gå och se "Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten", redan 7.30 stod jag utanför staketet till den magnifika teatern Lumiere. Det är en sanslöst stor och vacker biograf, så jag kan förstå att regissörer vallfärdas hit. Filmen i sig då? Jag säger tveklöst att denna är bättre än hopplösa trean, men något sämre än underhållande tvåan. Till denna film fick man ett rejält uppsving bland skådespelarna. Tänk att ha Geoffrey Rush, Ian McShane och Penelope Cruz i samma film som Johnny Depp. Inte nog med att de är väldigt skickliga skådisar, de har också utstrålning, pondus och karisma så det förslår.

Men det stora problemet med filmen var att det bara kändes så ointressant. Visst, det var en ganska trist och enkelspårig story, men den var bra regisserad. Det beror nog mer på att hela pirates-grejen är aningen uttjatad. Finns inga överraskningar längre och det är synd och skam.

Ikväll blir det verkligen smalfilm, bröderna Dardennes "Le Gamin Au Veló". Kan nog behövas efter det mest mainstreama man kan se här i Cannes.

| 14 maj 2011 16:17 |