Film

Skribent

MovieZine

4 september 2021 | 10:30

Briljant eller besvikelse? "Dune" får blandade recensioner i media

Både toppbetyg och sågnignar efter världspremiären på Venedigs filmfestival.
Denis Villeneuves hajpade filmatisering av Frank Herberts sci-fi-epos har nu äntligen haft premiär. Efter flera förseningar (filmen skulle ha gått upp på bio julen 2020) fick en liten skara journalister se "Dune" på Venedigs filmfestival igår. Om vi är avundsjuka? Nej då. Inte alls. Kanske lite.

MovieZines recensent Jonna Vanhatalo var på plats, och delar ut full pott i sin recension av "Dune". Det är "en episk och känslomässigt laddad sci-fi-saga" som "absolut bör ses på stor duk", skriver Jonna.

Många kritiker håller med och lovorden har haglat över den storslagna blockbustern, men inte alla är med på hajptåget. Det är minst sagt blandade åsikter som når oss från Venedig, och flera anser filmen vara en besvikelse.

Brittiska The Independent ger också toppbetyg och menar att "denna spektakulära sci-fi-adaption är nya generationens "Sagan om ringen" (...) Filmen är så enorm att den överväldigar alla sinnen."

Fem stjärnor blev det även hos The Guardian:

"Dune påminner oss om vad en Hollywood-blockbuster kan vara. De behöver inte vara korkade eller hyperaktiva, man kan tillåta lugna stunder mellan explosionerna. Filmen är tät och stämningsfull - den saknade länken mellan popcornfilm och arthouse".

Empire är inte heller kända för att snåla med betygen. "Hakan är konstant i golvet (...) Det är ett otroligt projekt att ro i hamn, men man kommer inte ifrån att detta bara är halva historien. Om "Dune: Part Two" aldrig blir av vore det förkrossande."
 
 
Variety skriver att filmen lägger mer vikt vid det visuella än själva historien. "Dune förtjänar fem stjärnor för sitt världsbyggande och ungefär 2,5 för berättandet (...) Historien tappar sin puls och allt som gör oss engagerade."

Vanity Fairs skribent är inte heller imponerad: "Vi borde omfamna allvarsamma och komplexa blockbusters som denna, för de är få nuförtiden. Men "Dune" är svår att älska eller hylla. Den ser fantastisk ut men glömmer grundläggande saker som att ge oss någon att heja på, eller känna med."

Och så en riktig sågning: Indiewire kallar "Dune" för en massiv besvikelse. "Det första problemet är manuset, som hittar väldigt lite substans under själva ytan. Det är ingen överdrift, väldigt lite händer i filmen."
 
 
"Dune" får svensk biopremiär 15 september. Ökade eller sjönk dina förväntningar efter kritikernas åsikter?
| 4 september 2021 10:30 |