Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 augusti 2020 | 09:15

Bråttom att få ”Dune” klar i tid till premiären

Denis Villeneuve berättar om svårigheterna med att klippa filmen i karantäntider.
Att färdigställa en storfilm mitt under en pandemi är ingen enkel match, har Denis Villeneuve fått erfara. "Arrival"-regissören, mitt uppe i postproduktion på sin storslagna adaption av ”Dune”, berättar om några oväntade problem som uppstått.

- Vi har spelat in ”Dune” på ett ovanligt sätt. Vi spelade in största delen av filmen, och jag började klippa den. Tanken var att spela in fler scener sen, för att finjustera filmen. Då visste jag inte att en pandemi skulle slå till. Den sabbade mitt schema.

- Det blir en sprint för att få klart filmen i tid, säger Villeneuve i en intervju med Shanghais filmfestival.
 
 
"Dune"-teamet har fått tillåtelse att spela in de sista scenerna om några veckor. Men COVID-19 kom även med andra utmaningar när regissören och hans klippare fick arbeta hundratals mil från varandra.

- Jag blev också tvungen att göra färdigt element som visuella effekter och klippningen medan jag var i Montreal och mitt team i Los Angeles. Det är mycket som kan göras på distans idag med teknologins hjälp. Men klippningen - jag inser nu att det är som att spela musik med någon. Man måste sitta i samma rum. Det skapas en spontanitet, en speciell energi i klipprummet, säger han.
 
 
Villeneuves rymddrama "Dune" har bland andra Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Javier Bardem, Zendaya och Stellan Skarsgård i rollistan. En första trailer beräknas komma inom 2-3 veckor. Filmens planerade premiärdatum den 18 december står fast - än så länge.
 
| 4 augusti 2020 09:15 |