Film

Skribent

Belinda Graham T K

5 juli 2023 | 17:00

Forever fotboll! Ladda med film inför VM i Australien i sommar

En filmälskare och fotbollsfantast tipsar om hur du får ut det bästa av två världar. Varsågod - några av de bästa filmerna om fotboll!
Sommar och sol och fotbolls-VM i Australien. Där det är vinter. Zlatan har precis sagt tack och hej till det som brukar kallas Den vackra sporten. Men nu är väl den stora frågan om Rosengårds stolthet, Caroline Seger, kommer att leda Sverige till VM-Seger? Och… hur ska man ladda inför VM? Mitt tips är solklart: med filmfest och med att avnjuta Den vackra sporten i Det vackra filmmediet!
 
Nåja. Fotboll är inte alltid så vackert på film. Här följer en lista på det mesta och det bästa av filmiska fotbollsskildringar. Det är skitigt, slitigt och påfrestande – även för fansen. Och det är alldeles, alldeles underbart.
 
Under en sommar med VM - ladda med fotboll på film!
 
 

1. Forever (2023)

 
Svensk film om två kvinnliga fotbollsspelare som alltid varit vänner. Men plötsligt vill en av vännerna satsa mer, medan den andra vill ta det lite lugnare… och en ny tränare verkar bli en vattendelare både för fotbollsframgångar och vänskap. "Forever" tar upp ett brännhett ämne i den svenska idrottsdebatten - hur mycket och hur tidigt ska det satsas hårt och seriöst, och hur mycket och hur länge får idrotten lov att bara vara kul?
 
Biopremiär 7 juli.
 
 

2. The Bromley Boys (2018)

 
Baserad på en sann historia. Huvudpersonen blir fotbollsfanatiker 1966 när Englands lag The Lions vinner VM i fotboll. Det kommer att gå 56 år innan nästa stora titel – EM-guld för The Lionesses 2022. Man får alltså passa på att njuta som engelskt fotbollsfan… Framgångar är ungefär som Halleys komet. De kommer sällan. Ett faktum som är särskilt sant om du som filmens protagonist råkar heja på ett av de sämsta lagen någonsin: Bromley FC.
 
Men fotboll handlar inte bara om att vinna. Det handlar om att vara ett lojalt fan och att supporta sitt team, vad som än händer, hur usla de än är. Och så handlar det självklart om att vinna! Hur ska man som fan kunna fixa en vinst till sitt lag? Det borde väl inte vara alldeles omöjligt? Hjärtevärmande brittisk komedi.
 
Hyr "The Bromley Boys" på SF Anytime eller Blockbuster.
 
 

3. Escape to Victory (1981)

 
John Huston regisserar Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow… och en rad verkliga fotbollsstjärnor som Bobby Moore och Pelé. Det här kan vara den mest stjärnspäckade fotbollsfilmen någonsin. Det gäller för laget med allierade att både spela fotboll och att fly från ett fångläger. Så sportfilm möter prison break-film och krigsfilm. Någonting för alla.
 
Det här är en remake av den ungerska filmen "Två halvlekar i helvetet" (1961). Vilket också skulle kunna vara titeln på Janne Anderssons biografi.
 
Hyr filmen på Apple TV eller Blockbuster.
 
 

4. Gregory’s Girl (1980)

 
Romantisk komedi från Skottland. Gregory blir tokkär i Dorothy, som är en hejare på att spela fotboll. Dorothy är förresten mest bara intresserad av fotboll. Så vem kommer då att bli “Gregory’s Girl”? Manus och regi av Bill Forsyth. Klassisk, gammaldags komedi som rankas som en av de allra de bästa brittiska filmerna när hela 1900-talet summerades av filmfans och filmkritiker.
 
"Gregory's Girl" finns att streama gratis hos Cineasterna.
 
 

5. Skruva den som Beckham (2002)

 
Familjekomedi som gått till historien som Keira Knightleys genombrottsfilm. Om filmen hade gjorts idag hade den hetat “Bend It Like Beth Mead”. Eller “Whack It Like Ellen White”. Eller “Tune it Like Ella Toone”. Tjejer sitter inte längre och fantiserar om att spela i herrlaget The Lions. Små tjejer – och även små killar – har The Lionesses på sina tröjor. Och vi vet ju alla att i verkligheten är lejoninnorna de blodtörstigaste…
 
Filmen är väldigt daterad, och tjejer som vill utvecklas i fotboll måste åka till USA, för där är fotboll en tjejsport. David Beckham borde ha gjort en cameo och spelat sig själv. Där har man missat öppet mål när det gäller gyllene möjligheter...
 
Hyr den hos SF Anytime eller Blockbuster.
 
 

6. Kes – falken (1969)

 
Gympaläraren tvingar den helt ointresserade Billy Casper att spela fotboll, med skattretande resultat. Filmen handlar egentligen om en pojke och hans falk, men fotbollsscenen är en klassiker. Comic relief i en annars mycket allvarlig och sorglig film – baserad på Barry Hines roman. Ken Loach (”Jag, Daniel Blake” och ”Sorry We Missed You”) är i högform och levererar på toppnivå i en av sina tidigaste filmer. Filmen "Kes" ligger sjua på listan över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.
 
Hyr "Kes - Falken" på Apple TV.
 
 

7. Tigrar (2020)

 
Enormt hyllad fotbollsfilm av Ronnie Sandahl, baserad på den självbiografiska boken ”I skuggan av San Siro” av Martin Bengtsson. Om proffsdrömmen som surnade och guldet som blev till sand.
 
Se "Tigrar" gratis på SVT Play.
 
 

8. Allt för Norge (2022)

 
Kan Norge slå Brasilien i fotbolls-VM? Ja, det har hänt. Sann historia, inget Norgeskämt. Händelsen är framröstad till det största norska idrottsögonblicket genom tiderna.
 
Finns att streama på Netflix fram till 29 juli.
 
 

9. Den unge Zlatan (2015)

 
Allt för MFF! Eller allt för Ajax? Sevärd dokumentär där den unge Zlatan spelar sig själv med stor charm och glimten i ögat. Här är en proffsdröm som inte går fel. Men livet är minsann ändå inte en dans på rosor. Längs vägen får vi höra andra röster, bland annat folk vars proffsdrömmar gick i kras.
 
Vill du se skådespelare spela Zlatan finns den nya spelfilmen ”Jag är Zlatan” (2021), baserad på David Lagercrantz biografi. Men visst är det liiite roligare att se Zlatan spela sig själv? En roll som han sedermera utvecklat till perfektion under decennier av showmanship...
 
Streama gratis på SVT Play.
 
 

10. Hooligans (2005)

 
Allas vår favorit-hobbit Elijah Wood spelar här en före detta Harvard student som introduceras till fotbollens mörka sida i London… Hans motspelare Charlie Hunnam känns igen från en rad Guy Ritchie-filmer.
 
 

11. Fever Pitch (1997 & 2005)

 
Handlar om betydligt lugnare fotbollsfans. I den amerikanska remaken (med Drew Barrymore) är laget Arsenal utbytt mot laget Boston Red Sox. Som inte ens spelar fotboll. Eller ”soccer”. En av de mest obegripliga ändringar i en remake – någonsin.
 
Brittiska "Fever Pitch - en i laget" kan ses hos Draken Film, Triart Play och Cineasterna.
 
 

12. Kvinnor offside (2006)

 
Alla får inte vara med. Alla får inte ens heja på sitt lag, live… Men det hindrar inte en grupp hängivna kvinnliga fans från att försöka.
 
 

13. Det finns bara en Jimmy Grimble (2000)

 
Charmig familjefilm om en blyg liten kille i Manchester som med hjälp av fotboll och ett par magiska skor hittar sin plats i tillvaron.
 
Hyr filmen hos SF Anytime.
 
 

14. Belfast (2021)

 
Kenneth Branaghs Oscarsbelönade, självbiografiska barndomsskildring. Nioårige Buddy spelar fotboll, hejar på Tottenham Hotspur F.C. och drömmer om att växa upp och bli fotbollsproffs...
 
Branagh fick aldrig någon fotbollskarriär, utan blev istället världsberömd Shakespearetolkare, karaktärsskådespelare, manusförfattare och regissör. Den förste i filmhistorien som blivit nominerad i hela sju olika Oscarskategorier. Sensmoral: Om du inte lyckas med att bli fotbollsproffs… så gäller det att ha en plan B.
 
"Belfast" finns att streama på SkyShowtime.
 
 

15. Marinette (2023)

 
Det finns många biopics om stora fotbollsspelare. Denna franska biopic som följer Marinettes kamp både på planen och bredvid är både ovanlig och ovanligt bra.
 
"Marinette" får svensk biopremiär 14 juli.
| 5 juli 2023 17:00 |