Film

Skribent

MovieZine

13 februari 2015 | 13:30

Bloggpanelen tipsar om den perfekta Alla hjärtans dag-filmen

Veckans panel ger sig in i dejtingträsket, men tycker även till om "Fast and Furious"-franchisen.
Den mest puttinuttgulliga dagen på året närmar sig med stormsteg så det är klart att veckans bloggpanel kommer tipsa om den perfekta Alla hjärtans dags-filmen - och kanske även vilken film som bör undvikas. Fiffi Lundh från Fiffis filmtajm, David från Filmmedia och Niklas Lundqvist från filmpodden Den Perfekta Filmen ger sig in i dejtingträsket, funderar på femtio grå nyanser och tycker en hel del om ”The Fast and the Furious”-filmerna. 

Idag har årets första riktiga biosnackis ”Fifty Shades of Grey” premiär. Hur taggad är du på filmen?

DAVID: Istaggad möjligen. Det här är inte min typ av genre, en typisk sälja-sex-till-småflickor-film. Vad nu det ska vara bra för? Filmen verkar inte heller ha fått särskilt bra mottagande. För lite sex? Som en parentes kan jag erkänna att jag faktiskt är rätt förtjust i den japanska animé-serien Hana Yori Dango, eller Boys Over Flowers som utspelas i High School-miljö och handlar om en fattig tjej som kommer i krig med rika killar som härjar i skolan. Den finns som manga och i flera olika Live-spelade versioner producerade i flera olika länder. Dom kan jag verkligen rekommendera om man gillar romantiskt trams. Dock är det inget sex i den om det är det man är ute efter.

FIFFI: Jag är varken taggad eller inte taggad. Jag har inte läst boken, varken denna eller resterande böckerna i trilogin, man kan väl säga att jag blev lite tveksam när jag fick reda på att böckerna är baserade på nån slags erotisk “Twilight”-fanfiction som författaren E.L James skrev under pseudonym. Men det ska bli spännande att se Melanie Griffiths och Don Johnsons dotter Dakota i huvudrollen och Jamie Dornan som spelar Herr Grå var toppenbra i TV-serien “The Fall” och filmen är regisserad av Aaron Taylor-Johnsons coola fru Sam Taylor-Wood så det är klart jag ska se den. Redan imorgon faktiskt.

NIKLAS: Jag fascineras främst över att något som startade som fan fiction sprunget ur “Twilight”-serien nu blommat ut till en oerhört framgångsrik boktrilogi, vars första filmdel väntas bli en av årets stora biosuccéer. Filmen i sig känner jag mig betydligt svalare inför. Är det inte bara en sämre YA-variant av “Secretary”, när allt kommer omkring?

Trailern för ”Furious 7” är släppt, James Wan, regissören bakom flera av ”Saw”-filmerna, ”Insidious” och ”The Conjuring”, regisserar och filmseriens stora stjärna Paul Walker är död.  Vad tror du, blir det här den sista delen och vad tycker du om de andra filmerna?

DAVID: Hör och häpna, men jag har inte sett en enda av filmerna. Men jag är lite nyfiken på Furious 7 eftersom James Wan är en mycket intressant regissör. Jag är säker på att han gör ett bra jobb. Jag försökte se nån av de första filmerna men stängde av, tråkigt. Jag är lite kluven inför den här genren. Det blir ofta rätt ytligt och tjatigt. Samtidigt gillar jag bilar, fart och action. Men ändå stod jag inte ut med Days of Thunder. Däremot gillade jag Super Grand Prix när jag var liten. Okej, det var animé-tipset nummer 2.

FIFFI: Det här är inte min pryl. Det är få filmer som får mig att gäspa så ihärdigt som när uppumpade tuffa killar ska köra jättefort med Flex-LED-stripes-belysta bilar. Trailern till nya filmen är väl helt okej för att vara en trailer till en helt ointressant film. Det mest intressanta med filmen är James Wans inblandning. Jag har höga tankar om honom.

NIKLAS: Jag tyckte första filmen var riktigt skaplig, men kände efter två uppföljare att det fick vara nog. Imponerande att serien återhämtade sig efter Tokyo Drift och allt pekar väl mot att “Furious 7” blir den största triumfen hittills. Vilket i så fall betyder att det kommer fler filmer, något annat kan jag inte tänka mig. Jag tror dock att nästa del blir en reboot med nya skådespelare. Det skulle kännas värdigt på något sätt, att i och med Paul Walkers bortgång även låta resten av det gamla gänget få vila från serien.

Imorgon är det Alla hjärtans dag. Kan du ge tips på den ultimata första-dejten-filmen samt vilken film som bör undvikas om man vill att en dejt inte bara ska bli en utan flera?

DAVID: Tja, antingen blir det väl en slasher-skräckis eller en må-bra-film. Jag skulle välja det senare. Många har väl redan sett en film som “Amelie från Montmartre”, så jag skulle tipsa om “En långvarig förlovning”, samma regissör och samma Audrey Tautou i huvudrollen. Själv tycker jag att den är snäppet bättre. Nån film man inte borde se? På tal om slashers är en del känsliga för för mycket effekter så en film som Brain Dead eller Re-Animator kanske man borde undvika, även om de egentligen är fantastiskt roliga om man har rätt morbid läggning. Uppföljaren till den senare är också mycket bra.

FIFFI: Ååååååå, hahaha, jag har världens bästa förslag, en film som fungerar både som den bästa och den värsta första-dejten-filmen. “Movie 43”! En underbar, anspråkslös, lågmäld liten film som handlar om….ja vad ska jag säga…haha....lite av varje *hostar sönder halsmandlarna nu* . Nämen ärligt talat, om ett nyförälskat par ser “Movie 43” på första riktiga dejten så kan jag LOVA att allt känns solklart efteråt. Antingen garvar båda så tårarna rinner alternativt får pryd-och-moral-panik och stänger av och i båda dessa fall finns chansen att “leva lyckliga resten av livet”. Om den ena däremot skrattar sig blå och den andra sitter tyst och tittar mer på den som skrattar än på filmen, ja då blir det nog inga fler dejter och det är - om jag ska vara krass - lika bra det. 

- Nu slog det mig precis att min egen logik kommer bita mig i röven. Med tanke på hur mycket jag själv skrattar åt “Movie 43” och hur få andra som förstår storheten i den filmen så lär jag nog bli singel resten av livet, hahaha.

NIKLAS: Mitt tips blir att bjuda hem dejten och sätta på Zhang Yimous mästerverk “Vägen hem”. Resten kommer att sköta sig självt. Något jag av erfarenhet inte rekommenderar är att utsätta nämnda dejt för Gaspar Noés skruvade Tokyo-tripp “Enter the Void”, där de grafiska sexscenerna avlöser varandra. Misslyckad dejt, minst sagt. Vi är fortfarande vänner, dock.

Ska du se ”Fifty Shades of Grey” i helgen? Skriv gärna en kommentar.
| 13 februari 2015 13:30 |