Film

Skribent

Lisa Strand

11 juni 2024 | 11:30

Blodig comeback: "Saw XI" lovar mer ilska och överraskningar

Tyckte du att senaste "Saw"-filmen var lite för mjuk? Ingen fara, mer aggression utlovas, enligt manusförfattaren till "Saw XI.
Originalfilmen "Saw" (2004) öppnade upp en ny subgenre förskräckfilmsfans världen över, mest känd som tortyrporr och body-horror. Detta har sedan 20 år tillbaka varit ett förvånansvärt levande koncept, då den senaste filmen "SAW X" drog in över 111 miljoner dollar  i global biljettförsäljning.
 
En elfte film är redan på gång, men det bekräftades tidigare i år av MovieZine att Lionsgate valt att flytta uppföljaren "Saw XI" från 27 september i år till 26 september 2025. Men de få ord från manusförfattaren Marcus Dunstan (som nu får skriva sin femte "Saw"-film) verkar väntan vara värd: 

– Vi skriver på den elfte filmen just nu och Kevin Greutert ("Saw X") återvänder för att regissera den. Den har något nytt att säga, den är fylld av ilska, argare, kommenterar Dunstan.
 
Det finns ännu inga bekräftade uppgifter kring storyn eller vilken tidslinje filmen kommer att följa. Den fristående filmen "Spiral" (2021) verkade inte gå hem hos varken fansen eller filmkritikerna. "Saw X" (som utspelar sig mellan den första och andra filmen) däremot, bevisade att back to basics-metoden verkar fungera bäst. Den tionde filmen blev den första i filmserien att få sin färska tomat hos Rotten Tomatoes med hela 80 % i recensionsbetyg av kritiker och 89 % i publikbetyg.

Detta lär med stor sannolikhet innebära att vi får återse skräckmästaren själv, 81-årige Tobin Bell, tillsammans med Shawnee Smith som John och Amanda i den nya filmen. Kanske återser vi fler "Saw"-veteraner som Mark Hoffman (spelad av Costas Mandylor) och Dr. Lawrence Gordon (spelad av Cary Elwes) i den elfte installationen? Den som (över)lever får se!
 
"Saw X"  kan du antigen köpa eller hyra via Apple TV, Prime Video, Viaplay och SF Anytime.

"Saw XI" har planerad premiär 26 september 2025.
| 11 juni 2024 11:30 |