SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

3 november 2015 | 20:30

Blir "Fargo" bara bättre och bättre?

Svaret på titelfrågan enligt mig – ja.
Det senaste avsnittet av ”Fargo” är det bästa hittills. Avsnittet heter ”Fear and Trembling” vilket beskriver känslan i många scener väl. ”Fargo” lyckas hittills den här säsongen så till den där tryckande känslan med en spänning som går att ta på. Här är några tankar efter avsnittet.

Uppfriskande gangster-tant!


Jag gillade faktumet att Floyd Gerhardt (Jean Smart) blev boss. Det kändes uppfriskande med en kvinna som högsta hönset redan från början. De små tvivel som eventuellt fanns kvar försvann helt och hållet den här veckan när Jean Smart stal showen fullständigt. 

Med välskriven och stämningsfull dialog sätter hon sin respekt hos Joe Bulo: “Don’t assume just because I’m an old woman that my back is weak and my stomach is not strong”. Den typen av repliker kombinerat med Jean Smarts sätt att föra sig som en riktig maffiaboss gör att man inte alls saknar en kanske mer sterotyp chef. När Floyd i slutet bestämmer sig för krig understryker hon exakt hur badass hon är, en riktigt uppfriskande gangster.

Vad kommer hända på Lifespring-seminariet?


”You’re gonna go to Sioux Falls” – Det nämns bara i förbifarten när Peggy diskuterar seminariet med sin kollega. Det kan tyckas oviktigt just nu. Men vad betyder det egentligen att Lifespring-seminariet äger rum i Sioux Falls?

Vad vet vi om Sioux Falls? Vi vet är att när Sioux Falls nämnts tidigare i serien har det inte varit i positiva ordalag. Höstens säsong öppnade som ni kanske minns med en bilder från inspelningen av Ronald Reagan-rullen ”Massacre at Sioux Falls”. Dessutom nämns Sioux Falls även i första säsongen när Colin Hanks låter Lorne Malvo komma undan. Då får han en utskällning och av en uppenbart skakad Lt. Schmidt som säger ”It’s goddamn Sioux Falls all over again”.

Vi vet inte exakt vad som kommer hända på seminariet i Sioux Falls även om vi har en god aning. En sak är säker – det är någonting både Lt. Schmidt och Lou Solverson minns tillbaka på med skräck i blicken 27 år senare.

Large a65134eba3edead9c911eb0817af5871 fargo2

Erkänn!


”You may already be dead”. I ännu en minnesvärd scen mellan Lou och Ed (nu även Peggy) får Blomquists chansen att erkänna vad som hänt. Lou är tillmötesgående och har uppenbarligen listat ut allt. Chansen fanns men det blev uppenbart att paret gett sig ut på allt för djupt vatten redan och bara tänker fortsätta. Även Hanzee verkar ha listat ut vad som hänt. ”Deny til you die” bokstavligen talat för paret Blomquist? 

Kirsten Dunst som Peggy håller också på att bli en slags favorit. Karaktären är irriterande och frustrerande på ett väldigt effektivt sätt, lite som Skyler i ”Breaking Bad”. Det är ingen karaktär man villkorslöst älskar men som man ändå uppskattar efdersom den fyller en funktion så jäkla väl.

Sammanfattningsvis


Det har funnits viss oro kring att säsong två skulle bli spretig. Det är många storylines som ska bindas ihop och fungera tillsammans. Just det är också anledningen till att det här var det bästa avsnittet hittills. Vi börjar allt mer förstå hur allt hänger samman och hur serien ska lyckas sy ihop trådarna och se till så att historierna överlappar. Kriget som väntar kommer naturligtvis stå i fokus men ingenting kommer lämnas utan upplösning. ”Fargo” blir bara bättre och bättre – kommer det fortsätta så?

Vad tyckte du om veckans avsnitt av ”Fargo”? Tror du att det bara kommer bli bättre och bättre? Diskutera gärna i kommentarsfältet!

Säsong två av ”Fargo” går att följa via HBO Nordic där även hela säsong ett finns tillgänglig.
| 3 november 2015 20:30 |