Serie

Skribent

Patrik Jonsson

12 februari 2015 | 18:00

"Black Sails" styr skutan åt rätt håll

Tre avsnitt in i den andra säsongen av piratdramat "Black Sails" känner jag mig faktiskt tvungen att säga att de har dragit igång det hela med flaggan i topp!
Förra vintern då kabelkanalen Starz äntligen drog igång den efterlängtade piratserien var jag dessvärre allt annat än imponerad. Ni som har läst min recension vet precis hur jag kände mig. Det började visserligen helt okej ifjol också, men den lyckan varade dock i endast ett avsnitt; pilotavsnittet. Sedan blev det jolmigt värre där trötta (och vackra!!!) pirater snackade strategi och annat mummel i trånga, tråkiga och bruna rum. I avsnitt efter avsnitt, timme efter timme. Få var de stunder då man verkligen kände att man befann sig i en mycket farlig och oförutsägbar tid. Nu hade jag dock väntat på den här serien i ett eller två år så jag gav ändå aldrig upp. Nu, en sisådär ett år efter, verkar det som att trägen har vunnit. Jag är nämligen, i skrivandes stund, mycket nöjd med resultatet.

Vi är visserligen endast tre avsnitt in i den nya säsongen, något säger mig dock att detta kommer att bli en trevlig resa säsongen ut. De tre första avsnitten har nämligen höjt nivån avsevärt, det är nästan så man börjar tro att Starz och alla dess producenter faktiskt lyssnat på kritiken från tittarna. Här är några punkter som jag tycker sticker extra ut;

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Mer hav och mindre landkrabberi

Som sagt, det är som om Starz hört våra böner. Vi ville ha mer skepp, mer skepp har vi fått. Vi ville ha mer hav och sjöslag, varsågoda sa Starz. Nej men seriöst, det här landkrabberiet som den första säsongen led något så förbaskat av är som bortspolat. Nu befinner vi oss faktiskt minst lika mycket ute till havs och dessutom händer det grejer, inte bara till havs utan även uppe på land, great! Man kan liksom inte ha en  piratserie som utspelar sig till 90-95% uppe på land, det funkar bara inte, då är det inte en piratserie. Nu verkar de dock ha fattat det och det är jag innerligt tacksam för.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Intensivare handling och högre tempo

Jag har egentligen ingenting emot serier som tar tid på sig, som inte hetsar sig fram och där det inte smäller var och varannan minut. Då måste man dock fylla det hela med en tillräckligt sylvass handling och med tillräckligt isande karaktärer. Man måste liksom skapa ett slags psykologiskt plan som gör det hela magiskt istället. "Black Sails" är inte någon psykologisk serie, den hade i sin början ingen sylvass handling heller och karaktärerna, tja...kom si kom sa. Nu har man dock höjt tempot i berättandet och som jag nämnde under den första punkten; det händer grejer! Härliga sjöslag, plundringar, slagsmål och så vidare, serien känns så mycket mer levande nu. Den känns helt enkelt mer och mer som en äkta piratserie/film ska göra. Bra där!

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Tydligare och hårdare intriger 

Redan då nytillskottet, karaktären Ned Low (Tadhg Murphy), introducerades i det första avnittet tätnade spänningen. (Spoiler; nu skulle det visa sig att hans dagar blev ganska snabbt räknade). Detta spädde dock ändå på och stärkte de redan existerande intrigerna som liksom låg i bakgrunden och grodde. Detta var också på tiden då den första säsongen slarvade bort mycket av just denna potential. Nu känns äntligen Charles Vane (Zach McGowan) som den hotfulle och hänsynslöse piratledare han faktiskt en gång i tiden var. Det ska nu bli väldigt intressant att få följa sammandrabbningar mellan Vane och Captain Flint (Toby Stephens) här i den andra säsongen. Sammandrabbningar som förmodligen både lär bli många och blodiga!

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Skitigare

Jag har varit in och nosat på detta tidigare, men det är värt att upprepas. "Black Sails" har blivit skitigare, åtminstone jag upplever det så. Detta var en mycket hård och brutal tid, speciellt på de här piratöarna. Jag tyckte att den första säsongen misslyckades rätt rejält med att visa dessa sidor, den kändes för mjäkig. Den andra säsongen har dock dragit igång ganska så hårt och brutalt. Många av karaktärerna skuttar inte direkt fram på moln längre, många av dem har det ganska tufft. De nya karaktärerna, med just Ned Low i fronten, bidrar givetvis till denna nya och mer besvärliga stämning.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Starkare skådespelarinsatser

Sist men inte minst vill jag även framhäva skådespelarinsatserna som i den första säsongen var minst sagt ojämna. Detta gällde möjligtvis inte samtliga av dem, men tillräckligt många för att jag skulle sitta där och himla med ögonen. Hittills måste jag säga att de har skött sig riktigt bra och då menar jag samtliga, även nytillskotten. De känns mer bekväma med sina roller, ja de har helt enkelt växt in sig i sina rollfigurer. Många av deras karaktärer känns dessutom mer som pirater nu, de är mer ärrade, blåslagna och förstörda. Detta låter kanske hemskt men det var, som sagt, också en hemsk tid.

Som slutord vill jag sammanfatta det hela med att säga att "Black Sails" plötsligt har blivit riktigt intressant och framförallt underhållande. Jag vill dock ändå tillägga att den ännu inte är en perfekt serie. Även om "Black Sails" blivit skitigare så kan den definitivt skitas ned ännu mer och handlingen kunde till exempel bjuda på fler överraskningar. Våga mer helt enkelt! Men annars så, det går åt rätt håll, helt klart!

Vad tycker ni själva som följer serien, upplever ni den som bättre eller sämre i den andra säsongen? Kommentera gärna nedan!
| 12 februari 2015 18:00 |