Sponsrad

Skribent

Jonatan Blomberg

13 november 2020 | 16:30

5 anledningar till varför du inte får missa HBO-serien "Björnstad"

En av årets bästa svenska tv-serier finns nu att se hos HBO Nordic i sin helhet.
Det råder ingen tvekan om att HBO Nordics svenska originalserie kommer att bli en av årets bästa nya svenska tv-serier, men vad är egentligen hemligheten bakom "Björnstads" framgång och alla hyllningar av den? Här nedan har vi tagit fram fem anledningar till varför serien är värd att ges en chans, för alla som inte har hunnit ta del av den ännu.
 

Baserad på Fredrik Backmans hyllade bok

 
 
Fredrik Backman är författaren bakom böcker som "En man som heter Ove" och "Britt-Marie var här", som både redan adapterats till långfilm. "Björnstad", HBO:s andra svenska originalserie någonsin, är baserad på Backmans bok med samma namn - och titeln avser den fiktiva ort som den gripande handlingen utspelar sig i.
 
Backman har även skrivit uppföljaren "Vi mot er", som tar vid direkt efter händelserna i "Björnstad" - så med lite tur kanske vi kan hoppas på en säsong två av HBO Nordics senaste originalserie.
 

Ett viktigt tema lyfts fram på ett verkligt sätt

 
Large 84d2f839b893c94818ccb47b58d51f43 bj c3 b6rnstadfest
Foto: HBO Nordic 
 
De flesta av oss har säkerligen besökt en hemmafest som unga - och med tanke på vilket enormt genomslag "metoo"-rörelsen fick när dammen av tystnad väl brast häromåret, så finns det nog många som dessutom råkat ut för, bevittnat eller kanske vi till och med deltagit i ett typ av beteende som inte borde få hända.
 
Kärnan till historien i "Björnstad" utgår från en av dessa oaccepterbara "händelser" på en hemmafest, men utan att vända bort blicken när det nästan lika hemska och verklighetstrogna efterspelet slår klorna i ett helt samhälle.
 

Guldbagge-vinnaren Peter Grönlund har regisserat samtliga avsnitt

 
Foto: Carl Andersson.
 
Peter Grönlund har tidigare både skrivit och regisserat de Guldbagge-belönade filmerna "Goliat" och "Tjuvheder". Grönlund har regisserat samtliga av säsongens avsnitt, medan manusförfattaren Anders Weidemann ("Interrogation", "30 grader i februari") har skrivit manuset baserat på Backmans bok.
 
Grönlund är även känd för att använda sig av välutvalda "amatörskådespelare", som kan agera väldigt naturligt och verklighetstroget i sina specifika roller. I "Björnstad" används en mix av både amatörskådespelare och etablerade skådespelare, vilket verkar ha fått alla involverade att kunna leverera ett skådespel på högsta möjliga nivå. De unga killarna i hockeylaget är exempelvis alla hockeyspelare till vardags, vilket gör att det inte finns något behov av att trickfilma (eller helt undvika) hockey-delarna - som är så viktiga för staden.
 

Det lilla parallellsamhället "Björnstad" blir som en egen karaktär i serien

 
 
I vår intervju med Grönlund berättade han för MovieZine om vad det var som lockade mest med "Björnstad".
 
- Det är vinnar-kulturen och macho-kulturen som diskuteras och avhandlas, det är en småstad som skapar sina egna normer och regler - som sluter sig i ett eget universum, där den här typen av berättelser kan uppstå. Det är ett slags parallellsamhälle, förklarar Grönlund.
 
Hela samhället i Björnstad lever och andas tillsammans med framgångarna i ortens hockeylag, vars största stjärna också är den som hamnar i fokus efter hemmafesten. Men även om "Björnstad" utspelar sig i ett fiktivt samhälle, så finns en hög nivå av igenkänning och starka känslor av att man antingen själv har vuxit upp i (eller åtminstone besökt) liknande delar av Sverige själv.
 

Får premiär på amerikanska HBO och HBO Max under 2021

 
Foto: HBO Nordic
 
Svenska "Björnstad" har redan släppts i hela Europa, i de länder som HBO har lanserats i. Men under 2021 kommer serien även att få amerikansk premiär hos HBO och HBO Max, vilket betyder att en av världens främsta distributörer av kvalitets-tv snart kommer att stoltsera med en svensk originalserie.
 
Men vi här i Europa har alltså fortfarande chansen att ta del av hela den första säsongen, bestående av totalt fem avsnitt, av "Björnstad" hos HBO Nordic redan nu.
 

Läs också: MovieZine intervjuar Peter Grönlund och Aliette Opheim om "Björnstad"

 
Har du hunnit ge den första säsongen av "Björnstad" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 13 november 2020 16:30 |