Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

8 januari 2024 | 19:15

Biotoppen: "Wonka" ser ut att bli vinterns succé - på väg mot 500 miljoner dollar världen över

Den musikaliska smällkaramellen med populära Timothée Chalamet i titelrollen ser inte ut att sakna ner nämnvärt, snarare tvärtom.
Den här veckan ser vi en liten rockad i toppen av listan, när ettan och tvåan byter plats med varandra. Att "Wonka" återtar första plats efter en veckas frånvaro känns helt i linje med hur det går för filmen internationellt.
 
Mottagandet är fortfarande starkt, vart vi än i världen oss vänder, och "Wonka" är på god väg att tjäna in totalt 500 miljoner dollar (vilket är strax över 5,1 miljarder svenska kronor). Och då har filmen ännu inte haft premiär i Korea, som enligt Deadline är lite extra förtjusta i just Hollywood-musikaler.
 
På andra och tredje plats ser vi säsongens stora svenska filmer "Ett sista race" och "Hammarskjöld" hålla sig fast vid pallplats, och med tanke på publikens mottagande lär det dröja innan de lämnar listan. Båda filmerna är visat sig vara stora publiksuccéer.
 
Även svenska famljefilmer har haft en bra vecka, där "Knyckertz & snutjakten" till och med ökar en placering jämfört med senast. Kul!
 
Enda nya filmen på listan är Alexander Paynes "The Holdovers" (vars charm, nostalgi och tänkvärda poänger gav betyget 4 hos oss). Att det är en julfilm som inte hade ordinarie svensk premiär förrän i januari har alltså knappast haft någon avskräckande effekt för biobesökarna.
 

Biotoppen vecka 2

 
1 (2) Wonka
2 (1) Ett sista race
3 (3) Hammarskjöld
4 (4) Bamse och världens minsta äventyr
5 (5) Änder!
6 (7) Knyckertz & snutjakten
7 (NY) The Holdovers
8 (6) Aquaman and The Lost Kingdom
9 (8) Önskan
10 (9) The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
 
| 8 januari 2024 19:15 |