Film

Skribent

MovieZine

20 april 2024 | 14:45

Wow! Nytt biorekord för "Den sista resan" - den största dokumentären genom tiderna!

"Att min pappa har tagit Sverige med storm är lite overkligt" säger en både glad och överraskad Filip Hammar.
Vilken succéresa! Med 315 440 biobesökare hittills slår "Den sista resan" det tidigare rekordet, som hölls av Stefan Jarls ”Ett anständigt liv” - och är nu den dokumentär som setts av flest biobesökare någonsin i Sverige. Detta efter knappt två månader på bio.
 
– Detta hade vi aldrig i vår vildaste fantasi vågat hoppas på. Vi är såklart väldigt lyckliga över detta. Och stolta. Mottagandet av filmen har varit omtumlande. Att göra en film och berätta en historia som berör och gör avtryck är såklart något man alltid har som ambition, men det är lättare sagt än gjort, säger Filip Hammar.
 
– Vi vill naturligtvis säga ett stort tack till alla som har varit och sett filmen. Det är också fantastiskt hur många som hört av sig och berättat om sina egna föräldrar eller mor- och farföräldrar. Vi har med stor glädje läst vartenda mejl, mess eller DM som vi fått. Att min pappa har tagit Sverige med storm är lite overkligt. Både för mig och för pappa. Men han förtjänar det, avslutar Filip.
 
- Man ska passa sig jävligt noga för att fira saker över lag. Men just ikväll tänker jag och Filip tömma Kungsbacka på Kahlua, adderar Fredrik Wikingsson.
 
 
I deras mest personliga film hittills tar de två vännerna med sig Filips skröpliga pappa Lars på en minst sagt händelserik sista resa till Frankrike, i hopp om att tända hans närmast obefintliga livsgnista igen. "Den sista resan" är en hjärtevärmande och rolig feelgoodfilm om vad som händer när en far-och-son-relation byter skepnad och hur vänskapen med sin bästa vän kan få en ny innebörd när man närmar sig 50.
 
Med "Den sista resan" har Filip & Fredrik gjort en sann feelgoodfilm full av medmänsklighet och humor, samt en rejäl portion vemod. MovieZine var först ut med en 5:a i betyg: "En ömsint och fulländat fin dokumentärfilm, som ni bara måste se!" skrev Jonna Vanhatalo i sin recension.
 
Förutom att nu inneha rekordet så är "Den sista resan" också den andra största filmen på svensk bio hittills i år efter ”Dune: Part Two”.
| 20 april 2024 14:45 |