Film

Skribent

MovieZine

8 oktober 2021 | 12:00

Premiär för omtalad svensk film om porrfilmsbranschen

Ninja Thybergs hajpade långfilmsdebut "Pleasure" släpps nu på bio. Föll den kritikerna på läppen?
Den skulle haft sin världspremiär på Cannes Film Festival redan våren 2020. Efter en hyllad festivalrunda runt om i världen har den något kontroversiella porrfilmsskildringen "Pleasure" så till slut landat på svenska biodukar.

Uppmärksammade kortfilmsregissören Ninja Thybergs debut i långfilmsformatet följer en 20-årig svensk tjej som reser till Los Angeles i hopp om att slå igen som porrstjärna. Engelskspråkiga "Pleasure" har redan fått en hel del internationell uppmärksamhet, och igår blev det klart att distributören Neon släpper filmen i USA.
 
 
Kritikerna har varit mestadels positiva med 90% "Fresh" rating på Rotten Tomatoes. I svenska recensioner hamnar de flesta betyg mellan 3 och 4.
 
Nykomlingen Sofia Kappel imponerar i en utmanande roll.
 
DN:s Helena Lindblad ger betyget 4 av 5: "Ninja Thybergs på förhand omtalade ”Pleasure” är en mörk odyssé rakt in i Los Angeles porrvärld. Idéburen, snarare än ett konventionellt drama, och med en iögonenfallande stark rolltolkning av Sofia Kappel."

Samma höga betyg hittas hos SR, där Björn Jansson "imponeras av Sofia Kappel som gör det svåra porträttet av den unga tjejen."

Aftonbladets Stefan Hedmark delar ut 3 plus: "Här ställer sig ingen på barrikader i en porrdebatt. Filmen nöjer sig med att bara visa industrin och dess arbetare, men på ett välgjort och unikt närgånget sätt. Glamouröst lika mycket som det är solkigt", skriver han.

Hos MovieZine gav Annika Andersson "Pleasure" 3 av 5 i betyg efter Sundance-festivalen i våras. "Filmen blir lite som en snabbkurs i porr, och publiken kanske ska förvarnas om mycket naket och många närbilder på erigerade snoppar. Som framgångssaga tillför den inte mycket nytt i genren och filmens poäng är inte kristallklar förutom den uppenbara inblicken i värld få av oss känner till."
 
 
"Pleasure" visas nu på bio.
| 8 oktober 2021 12:00 |