Film

Skribent

MovieZine

5 januari 2024 | 06:00

Biopremiär för "The Holdovers" - årets första kritikersuccé har "mycket värme och charm"

Alexander Payne och Paul Giamatti har skapat vinterns kanske mysigaste film.
Filmåret kunde inte börja på ett charmigare sätt. Idag är det äntligen svensk biopremiär för ”The Holdovers”, en ny och kritikerrosad dramakomedi signerad Alexander Payne.
 
Payne är förstås den Oscarsvinnande regissören och manusförfattaren bakom filmer som ”Sideways”, ”The Descendents” och ”Nebraska”. Nu återförenas han med Paul Giamatti, som skiner i rollen som en grinig historieprofessor på en internatskola för pojkar.
 
Julen närmar sig och Paul Hunham får den otacksamma uppgiften att stanna kvar på skolan och se efter de elever som av någon anledning inte kan åka hem. I sällskap av den bråkige Angus (Dominic Sessa) och skolans sorgtyngda kock Mary (Da'Vine Joy Randolph) får Paul en oväntad jul som får även den här stela surgubben att tina.
 
Alla tre karaktärer har sina egna berättelser, utmaningar och hemligheter som sipprar fram under filmens gång.
 
 
”The Holdovers” är lika delar coming-of-age som en klassisk feelgoodfilm där oväntade vänskapsband får omaka människor att se nya sidor hos varann.
 
Med höga 8,0 i snittbetyg på IMDB och 96% positiva omdömen på Rotten Tomatoes är detta en film som både publik och kritiker har tagit till sina hjärtan. Filmen fick 3 Golden Globe-nomineringar och lär bli en utmanare även på Oscarsgalan. Där sägs det att Giamatti kan plocka hem priset för Bästa manliga skådespelare...
 
MovieZines recensent Annika Andersson delar ut en 4:a i betyg och lyfter fram filmens charm och värme:
 
”Filmen känns väldigt indie, och bjuder på riktigt fint skådespeleri. Men framför allt genomsyras den av Paynes karakteristiska berättarstil, vars charm och småroliga moment nog få kan stå emot." (Läs recensionen av "The Holdovers här...)
 
"The Holdovers" har tidigare visats på Stockholms filmfestival i höstas och hade smygpremiär på utvalda biografer kring jul. Idag är det ordinarie premiär över hela Sverige.
 
| 5 januari 2024 06:00 |