Film

Skribent

MovieZine

25 april 2024 | 12:00

Biopremiär för Oscarsnominerad dokumentär: "Får dig att se världen på ett nytt sätt"

Lagom till helgen kommer Tunisiens Oscarsbidrag ”Fyra döttrar” på svenska biografer. Det är en dokumentär fylld av hopp, uppror och systerskap
Vi får möta den tunisiska frånskilda kvinnan Olfa som är mamma till fyra döttrar. En dag försvinner de två äldsta döttrarna Ghofrane och Rahma för att bli medlemmar i den extremistiska terrorgruppen ISIS. Olfas och de kvarvarande systrarna Eya och Tayssirs liv blir fyllt av en förlamande saknad.
 
Från början är det tänkt att regissören och filmskaparen Kaouther Ben Hanias (”The Man Who Sold His Skin”) dokumentär enbart ska täcka Olfas historia. Men det märks snabbt hur Olfa spelar rollen som den skyldiga och sörjande modern, så för att få dokumentären nyanserad måste planen ändras. Ben Hanias vänder sig då till de som står Olfa närmast och känner henne bäst - hennes familj.
 
Hon väljer också att bjuda in professionella skådespelerskor för att försöka fylla de frånvarande döttrarnas plats.
 
Genom dokumentären får tittaren följa två revolutioner som pågår parallellt - den nationella och familjens egen. Tillsammans skapar allt en unik bioupplevelse som kommer att ifrågasätta själva grunden till den livsstruktur vi alla lever i. Äntligen tillåts också Olfas och döttrarnas livsberättelser att komma ut i ljuset!
 
”Fyra döttrar” prisas av många som en mycket välgjord och sevärd dokumentär. The Conversation skriver om Kaouther Ben Hanias roll i dokumentären: "Hon skapar en empatisk länk mellan karaktärer, skådespelare, regissör och tittare, som blir till en ny genre inom dokumentärfilm. Hon visar vägen för andra kvinnliga afrikanska dokumentärfilmare."
 
I The Washington Posts recension fastslås det att ”filmen är underbar att titta på, fotografen begränsar färgpaletten för att sätta fokus på familjens alla stökiga känslor. Men det är arrangerat på så vis att även skönheten tillåts lysa igenom”.
 
Vogue kallar den för ”en dokumentär som får dig att se världen på ett nytt sätt (...) Kaouther Ben Hanias uppfinningsrika och hjärtskärande film kommer garanterat få dig att gråta. Men det som är mest häpnadsväckande är att detta är ett av de mest glada och livsbejakande filmsläpp från förra året”.
 
”Fyra döttrar” går upp på svenska biografer den 26 april.
 
 
Karin Nilsson
| 25 april 2024 12:00 |