Film

Skribent

MovieZine

15 december 2021 | 11:30

Biopremiär för "Spider-Man: No Way Home"! Så tycker kritikerna

Mycket fan service, en ambitiös story och en ljuv nostalgitripp som kommer få publiken att jubla. Kritikerna gillar nya "Spider-Man"-filmen - för det mesta.
Nu när vinterns efterlängtade Marvel-äventyr har visats för press och kritiker - hur lyder omdömet? Rotten Tomatoes presenterar en stark siffra på 97% positiva recensioner (vilket förstås kan ändras längre fram) och överlag haglar det lovord över den ambitiösa superhjältefilmen. Men några tycker också att det blir för mycket av det goda.
 
Brittiska filmtidningen Empire slår till med full pott. Dan Jolin motiverar sina 5 stjärnor med orden: "En monumentalt framgångsrik Spider-film som lyckas med en invecklad och ambitiös berättelse (...) Den kommer få dig att jubla och vilja krama dina vänner."

IGN låter också nöjda: "Starka prestationer möter tecknad-film-känsla med alla de förödande överraskningar som detta universum brukar bjuda på. Fastän den kämpar men några trötta superhjälteklyschor kommer den sätta ett stort leende på fansens läppar".

Hos Slashfilm landade betyget på 7 av 10. "Trots sina brister och trots all fan service så funkar det. Fan service behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, speciellt när det finns ett högre syfte: att handskas med Spider-Mans arv (...) Gulligt och rörande", skriver recensenten Hoai-Tran Bui.
 
Mer skeptisk är recensionen hos Slant Magazine: "Tom Holland känns som en biroll även i sina egna solofilmer (...) Jon Watts regisserar sin tredje Spider-Man-film men har fortfarande ingen koll på hur han ska fånga all action - det blir närapå omöjligt att hänga med." Betyget blev 2 av 4 stjärnor.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I skrivande stund har bara ett fåtal svenska medier fått upp sina recensioner på "Spider-Man: No Way Home". MovieZine var först ut i Sverige, och betyget ligger på 4/5: "Den bästa Spider-Man som gjorts", skriver Charlotte Brange. "Ett snäpp smartare, mer komplicerat - utan att för den delen göra det för svårt för publiken."

DN delar ut en 3 i betyg: "Något oväntat ger sig filmen in i debatten om huruvida brottslighet bör bekämpas med mjuka eller hårda tag, men själva nostalgitrippen är lite deprimerande", skriver Sebastian Lindvall i sin recension (men varning för mindre spoilers).

En av filmens få sågningar hittills hittas hos Filmtopp, som nöjer sig med betyget 2 till en "farsartad" Multiverse-final. "Det här är en sjukt rörig filmupplevelse som får en att tröttna på alla inblandade karaktärer."
| 15 december 2021 11:30 |