Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 juni 2017 | 15:00

Biopremiär för ”Heartstone” - utvald av 100 svenska filmälskare

I framtiden får publiken vara med och bestämma vilka filmer som går upp på bio. Projektet Scope100 har nått Sverige och den första vinnarfilmen är korad: "Heartstone" går upp på bio 30 juni.
Hundra svenska filmälskare kan inte ha fel. När ”Heartstone” går upp på bio i slutet av juni, har det isländska dramat granskats och diskuterats av filmnördar från hela landet. Deltagarna i pilotprojektet Scope100 valde ut den bland sju europeiska festivalfavoriter, och de är rörande överens - ”Heartstone” är en vacker film som går rakt in i hjärtat och förtjänar en stor publik.

Jag träffade Johan Fogde Dias, initiativtagaren bakom Scope100 som tog projektet till Sverige i höstas. Idén är bland annat att engagera en ung biopublik till att se mer europeisk film.

Vad är Scope100?

- Jag brukar beskriva Scope100 som ett europeiskt filmprojekt för filmälskare, som vill kunna vara med och välja en film som de vill se på bio. Det är första året i Sverige så vi testar oss fram. Det handlar om att engagera hundra stycken filmälskare i landet, som får vara med och påverka.

Vilka är de hundra deltagarna?

- Kortfattat är de en grupp mellan 25-35 år, men även äldre och yngre. Vi har lika många manliga och kvinnliga deltagare. Det roliga är att det är rätt utspritt genom landet, de finns på 38 olika orter runt om i Sverige. Vi hade fått in 600 ansökningar där de fick motivera varför de ville vara med, och lista tre favoritfilmer och favoritregissörer. Vi utgick också från om de hade tid och möjlighet att hjälpa oss sprida ordet om vinnarfilmen.

Hur gick deras arbete till?

- De här hundra ska ju mötas någonstans, så vi skapade en Facebook-grupp för de utvalda. I den gruppen har alla fått presentera sig. Sen fick de en länk till FestivalScope, en sajt där de under några veckor fick se de sju filmerna som tävlar om deras gunst. Tanken är att när de sett alla filmerna ska de prata om filmerna i Facebook-gruppen, och berätta vilka de gillar.
 
 
Projektet Scope100 görs i samarbete med Folkets Bio, som garanterar svensk biolansering för den vinnande filmen. Det var ingen tvekan bland tittarna att isländska coming-of-age-dramat ”Heartstone” var bäst, berättar Johan Fogde Dias.

- Det är en debutfilm av Gudmundur Arnar Gudmundsson som hade premiär i Venedig. Den har sedan dess blivit en väldigt stor festivalfavorit, som kammar hem priser överallt. ”Heartstone” handlar om två tonårskompisar, deras sommar på Island, och deras uppväxt. Som en klassisk tonårsfilm bearbetar den frågor som vänskap och kärlek. Den är väldigt fin, vackert fotad och framför allt är det starka skådespelarinsatser från Thor och Kristian (Baldur Einarsson och Blær Hinriksson). De lyfter hela filmen, man märker inte ens att de spelar sina roller.

- När jag sett den på bio inser jag att den kan både beröra en äldre och en yngre generation. Det ska bli intressant att se hur den tas emot av den svenska publiken.

Och ni tar hjälp av Scope100-deltagarna även vid lanseringen?

- Det här är pilotåret, så vi har skickat ut massa tjatiga enkäter och frågor om hur de tycker att filmen ska marknadsföras. Många är inne på det här med digital marknadsföring så vi kommer köra mycket virala klipp inför premiären 30 juni.

Var kommer man kunna se filmen?

- Folkets bio har femton biografer runt om i landet som sätter upp den. Vissa av de här deltagarna jobbar ju på en biograf, så de kan rycka i lite trådar där. Vi får också se hur SF, som har de största biograferna, ser på filmen.

Får vi se mer av det här i framtiden, att biobesökare och filmnördar får vara med och välja ut biofilmer?

- Ja. Dels ska vi fortsätta med Scope100. Men jag tror också att biobesökarna överlag kommer få mer makt över vad som visas på bio. Om vi ska ha en biograf som överlever. Om vi pratar en längre framtid så tror jag att såna här projekt blir viktiga för biografer och distributörer.
 
 
Vill DU vara med i Scope100?

Många av årets Scope100-deltagare hittades via en artikel på MovieZine. Scope100 är tillbaka i höst - är du intresserad av att delta? Anmäl dig här så får du mer information när det är dags att välja nästa film.
| 17 juni 2017 15:00 |