Film

Skribent

Mats Karlsson

29 april 2020 | 18:00

Biografkedjan AMC vägrar visa Universals filmer

På grund av att animerade filmen "Trolls 2: Världsturnén" blev en succé på streamingmarknaden.
Corona-pandemin resulterade i att studion Universal släppte flera av sina biotitlar digitalt, däribland "Trolls 2: Världsturnén". Enligt Universal blev filmen en streamingsuccé och sa i ett uttalande att resultatet blev "ungefär tio gånger högre än Universals näst största digitala film".
 
I en intervju med Wall Street Journal berättade Jeff Shell, VD på NCUniversals om sin streamingsuccé:
 
- Resultatet för "Trolls 2: Världsturnén" har överträffat våra förväntningar och visat styrkan med PVOD (premium video-on-demand). Så fort biograferna öppnar igen ska vi släppa filmer i båda formaten.
 
Det uttalandet togs inte emot väl av biografkedjan AMC (som äger svenska Filmstaden) och Adam Aron, VD på AMC Theatres säger i ett uttalande till THR:
 
- Vi är besvikna, men Jeffs uttalanden och Universals agerande ger oss inget val. Vi kommer därför inte visa Universals filmer framöver på våra biografer i USA, Europa och Mellanöstern.
 
 
MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors Kardelo tar dock det småaktiga hotet med ro, men påpekar att Universal likväl bör lyssna på dem:
 
- Först stänger biograferna, sedan visar Universal att man klarar sig utmärkt utan dem. Klart AMC skulle surna till. Men menar de allvar? Jag har svårt att tro att en av USA:s största biokedjor skulle nobba ”Fast & Furious 9”. Att ta sitt bråk offentligt visar bara att de vill ha sin del av filmkakan. Det gäller för biografägarna och Hollywoods studios att samarbeta framöver, inte småtjafsa, för att överleva efter coronakrisen. Båda behöver varandra och det vet de om.
 
Förutom redan omnämnda "Fast & Furious 9" har Universal även de emotsedda filmerna "Jurassic World: Dominion", "Candyman", "Halloween Kills" och Bondfilmen "No Time To Die" på sitt releaseschema.
| 29 april 2020 18:00 |