Skribent

Jakob Åsell

14 juli 2017 | 12:00

Framtidens biografer kan byta bioduken mot en LED-skärm

Den klassiska biografprojektorn kan vara ett minne blott. Det hoppas åtminstone Samsung som vill byta ut bioduken mot en enorm LED-skärm.
En 10 meter bred TV-skärm kan komma att ersätta biografernas biodukar och projektorer inom en relativt snar framtid. Elektronikjätten Samsung som höll en presentation av sin nya biografteknik för specialinbjudna branschgäster under CinemaCon i våras visar nu upp sin nya jätteskärm för allmänheten.
 
Samsung Cinema Screen - en drygt 10 meter stor LED-skärm med 4K-upplösning som når upp till samma krav på bildkvalitet som biografprojektorer är den koreanska elektronikjättens senaste satsning för biografmarknaden. Även om skärmens tekniska specifikationer ska motsvara biografstandard på pappret så finns vissa skillnader, bland annat så kan LED-skärmarna bli betydligt ljusare än bioduken (hela tio gånger ljusare).
 
Samtidigt så ändrar upplägget med en LED-skärm förutsättningarna för ljudet i salongen då biografhögtalare traditionellt sett placeras bakom själva duken, vilket inte är möjligt med en solid bildskärm.
 
Samsung själva ser jätteskärmen som ett steg i ledet att konkurrera med den allt mer avancerade hemmabio-tekniken och ge biograferna överhanden i att kunna erbjuda en ojämförlig filmupplevelse. Samsung hoppas kunna starta försäljningen av jätteskärmarna i slutet av året, men har ännu inte avslöjat något om prislappen. Läs mer här.
 
Vad tror ni, är LED-skärmar framtiden för biograferna?
| 14 juli 2017 12:00 |